Dacă respect nu e, nimic nu e!

mai 24, 2018 in Special

Și pentru Adrian Mutu: „Ca să fii respectat, începe prin a te respecta.” – Tudor Arghezi

Din peluza suporterului lucrurile se văd cam așa: Adi Mutu s-a luat de Niculescu, s-a luat de Hagi, s-a luat de Miriuță. Toți trei sunt tehnicieni cu experiență, consacrați. „Am avut dublul punctelor lui.”, l-a taxat ieri pe Claudiu Niculescu. După ce Hagi l-a criticat pe selecționerul Cosmin Contra, Mutu a sărit ca ars spunând că „mi se pare lipsă de profesionalism”. Mai departe, despre mandatul lui Miriuță la Dinamo „analiza” a fost la fel de țepoasă: „avea timp să redreseze clasamentul, să ajungă chiar pe primul loc”. Deocamdată, cele trei exemple sunt elocvente și arată o tendință greșită. Hagi, Niculescu și Miriuță, toți trei, sunt antrenori cu rezultate. Mutu abia a început această meserie și se crede mai ceva ca Mourinho. Nu cred că este corect să vorbească în astfel de termeni despre colegii de breaslă. Respectul este principalul ingredient care ajută la reușită indiferent de domeniul de activitate. Din păcate, Mutu și-a luat licența de antrenor însă mai are de studiat la capitolul „relații publice”!

După meciul pierdut de Voluntari pe terenul lui Dinamo, 0-2, în loc să analizeze doar jocul echipei sale, Adi Mutu n-a găsit altceva de făcut decât să-l critice pe Claudiu Niculescu, fostul antrenor al ilfovenilor: „Am făcut dublul punctelor pe care le-a făcut Niculescu.”, conform www.digisport.ro (https://www.digisport.ro/fotbal/liga-1/mutu-deranjat-de-afirmatiile-lui-niculescu-spune-aberatii-reactia-a-venit-imediat-cu-chiajna-sa-se-bata-452015). Păi și ce? Dacă retrogradează echipa îi mai țin de cald? 🙂
Păcat. În nicio breaslă nu se face așa ceva. Respectul față de colegii de meserie ar trebuie să fie ceva sacru dar uite că nerealizările alungă luciditatea. Niculescu a câștigat două trofee cu Voluntariul, Cupa și Supercupa României, iar Mutu deocamdată zero. Punctele, multe sau puține, nu țin decât de statistică. În memoria colectivă rămân doar trofeele!
Gică Hagi, fostul mare căpitan al echipei naționale, l-a criticat dur pe actualul selecționer Cosmin Contra: „Nu sunt ochi pentru noi, suntem prea mici ca să fim băgaţi în seamă. Am văzut convocările la lotul naţional şi un jucător al Viitorului la lotul naţional mi se pare, cu tot respectul faţă de selecţioner, foarte, foarte, foarte puţin. E dreptul lui Contra, el face, el răspunde, dar asta nu înseamnă că ceea ce face, face bine”), conform www.gsp.ro (http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/cea-mai-apriga-conferinta-de-la-meritam-sa-ne-faceti-statuie-incoace-hagi-s-a-dezlantuit-a-inceput-la-00-30-si-a-mitraliat-tot-ce-tine-de-nationala-nu-facem-nici-doua-pase-atac-la-un-jucator-s-a-imbatat-si-e-convocat-539330.html).
Păi dacă nici Gică n-are dreptul să vorbească despre fotbal atunci cine? În cazul lui Hagi, Mutu a greșit de trei ori pentru că l-a avut antrenor la națională, l-a avut naș la prima cununie, și nu în ultimul rând Hagi l-a ajutat când a putut. Fraze de genul „Mi se pare un lucru penibil din partea lui Hagi să spună un asemenea lucru. Cosmin e un super profesionist, acum că el alege anumiţi jucători pentru meciurile astea, e treaba lui. Normal să nu fii de acord, poţi să spui, credeai că e x, că e y, dar să îl acuzi pe un antrenor, pe un băiat care a fost exemplar în viaţa lui până acum, să îl acuzi de anumite lucruri mi se pare lipsă de profesionalism din partea lui Hagi. Câteodata vorbeşte cam mult” (http://www.prosport.ro/fotbal-intern/nationala/hagi-raspuns-dur-pentru-finul-mutu-cuvantul-penibil-i-se-potriveste-mai-mult-lui-17213522), cu „picanterii” fel de fel, nu-i fac cinste lui Mutu și nici nu-l ajută cu ceva în meserie. Dimpotrivă, vorbele lui au stârnit mânia suporterilor, a oamenilor de fotbal. Cuvântul „penibil” nu avea ce să caute în frază sub nicio formă. Hagi a demonstrat că este un antrenor mare, a format jucători pe bandă rulantă, a reușit să construiască o academie ce a dat campioana României în sezonul trecut. Pur și simplu nu-i frumos ce-a făcut Mutu și punct!
Miriuță… Da, nici Vasile Miriuță n-a scătat de critica lui Adi Mutu: „Cine dă vina pe noi caută scuze care nu stau în picioare. S-au disputat de atunci 19 meciuri în care Miriuță avea timp să redreseze clasamentul, să ajungă chiar pe primul loc. A prins și perioada de întrerupere, deci era timp să redreseze echipa. Nu este o scuză, nu stă în picioare, după ce un antrenor pleacă în etapa a șaptea, să spui, după 26 de meciuri, că e vina celui care a fost în primele 7 etape”, a declarat Mutu la Look TV. (http://www.ziare.com/adrian-mutu/stiri-adrian-mutu/adi-mutu-il-ataca-si-el-pe-miriuta-avea-timp-sa-duca-dinamo-pe-primul-loc-1503313). Oare? Dar pentru transferul ratat în cazul lui Juan Albin cine răspunde? Tot Miriuță? Sigur, lista poate continua. Nu trebuie acuzat doar Miriuță că Dinamo n-a ajuns în play-off. Nu este fair-play. Din păcate la noi se întâmplă astfel de lucruri deloc ok. 🙁
Concluzie: Adrian Mutu este abia la începutul carierei de antrenor și are tot timpul din lume să ne demonstreze valoarea. Dar nu prin critici acide la adresa colegilor de breaslă. Asta nu îl va ajuta. Dimpotrivă, vorbele grele îi vor transforma mediul de lucru într-unul ostil. Mutu nu are nevoie de așa ceva ci de performanțe!