Transferurile cui?

decembrie 20, 2016 in Liga 1

Constantin Budescu este dorit de Gigi Becali la Steaua dar nu am auzit niciodată părerea lui Reghe despre aceste subiect!

Constantin Budescu este dorit de Gigi Becali la Steaua dar nu am auzit niciodată părerea lui Reghe despre aceste subiect!

Campionatul s-a încheiat, transferurile abia încep. La echipele cu nume, cu pretenții europene știrile despre cine vine și cine pleacă sunt spectaculoase. Din păcate, comunicarea vine din sfera patronilor sau a președinților, nu a antrenorilor cum este firesc. Gigi Becali vorbește despre Budescu și Junior Morais. Dar oare chiar îi vrea Reghecampf? Adi Mutu aruncă pe piață nume ca Bărbuț, Artean sau Llorente. Dar oare îi vrea Andone? Și exemplele pot continua. Adevărul este că, de mulți ani, patronii și președinții de cluburi fac și desfac liste în locul antrenorilor. O anormalitate care explică și ea reculul valoric al loturilor și al competiției. Calea este exact invers. Tehnicienii sunt cei care pun pe listă jucătorii de care nu mai au nevoie și tot ei solicită întăririle. Când se va reveni la această practică fotbalul românesc va înregistra un plus. Nu în ultimul rând, transferurile trebuie anunțate abia după ce semnează jucătorul, nu înainte. Ca la noi, la nimeni!

Unul dintre motivele care au dus la scăderea valorică a Ligii 1 este maniera amatoristă în care se fac transferurile. Patronii sau președinții de cluburi au luat locul antrenorilor. Nu putem generaliza dar în mare parte cam așa stau lucrurile. 🙁
Steaua este primul exemplu. Gigi Becali anunță non-stop veniri și plecări. Mai ales după meciurile mai puțin reușite ale Stelei. Cred că o face fără a afla părerea lui Reghecampf. Și atunci ce autoritate mai are Reghe în fața jucătorilor când ei știu de cine depinde prezența lor la Steaua? Mai mult, Gigi Becali greșește atunci când anunță cumpărarea unui jucător înainte ca acesta să semneze contractul. De cele mai multe ori tranzația a eșuat sau s-a făcut pe o sumă mai mare decât cea anunțată.
La Dinamo cam același lucru. Patronul Negoiță este reprezentat de noul președinte, Adrian Mutu. Deși antrenorul Ioan Andone a demonstrat cu vârf și îndesat că poate face din Dinamo o echipă redutabilă, Mutu o ține pe a lui. Vrea un nou tehnician, iar în plus anunță transferuri. De ce înainte de perfectarea tranzacțiilor? Așa a văzut el că se procedează pe unde a jucat? Faptul că Andone nu este întrebat sau se lasă impresia că nu s-a întâmplat acest lucru este o notă proastă pentru Adi Mutu.
Cred că situațiile de mai sus există și pe la alte grupări importante. Din păcate, nu s-a învățat de la alții cum se fac astfel de tranzacții. Și nu e greu: lista de plecări și achiziții trebuie s-o întocmească DOAR antrenorul. Într-un climat de discreție totală, iar presa și fanii să afle despre transfer doar la conferința de presă, nu în miez de noapte pe la televiziuni!