Sorții iluziilor

decembrie 20, 2012 in Liga Europa

Stație spațială sau stadion? E „Amsterdam Arena”, locul unde Steaua va juca primul meci al „dublei” cu Ajax!

Stație spațială sau stadion? E „Amsterdam Arena”, locul unde Steaua va juca primul meci al „dublei” cu Ajax!

Speranțe minime pentru primăvara europeană. CFR Cluj a dat peste Inter, iar Steaua peste Ajax. Două nume de legendă ale fotbalului european care nu mai au nevoie de prezentare. E clar, sorții nu au fost îngăduitori cu românii. Speranțele de a ajunge cât mai sus în Liga Europa s-au transformat, instantaneu, în iluzii. Visarea poate naște filme impresionante. La un moment dat unii arătau cu degetul spre finală. Aproape imposibil pentru că în „optimi” coșmarul continuă cu alte nume imposibile: Tottenham, Lyon sau Chelsea. Măcar să jucăm onorabil în 16-imi și să încercăm marea cu degetul. Restul sunt doar iluzii!

Nu sunt un pesimist însă tragerea la sorți pentru 16-imile Ligii Europa mi-a cam tăiat elanul. CFR și Steaua au parte de adversari de elită: Inter Milano, respectiv Ajax Amsterdam. „Duble” complicate cu șanse minime de izbândă. Clujul cam 25%, Steaua, un pic mai mult, vreo 40%. Cam așa văd, în procente, situația din acest moment.
Pe 14 februarie se joacă turul. Pe 21, returul. Primăvară doar cu numele că dacă se zbârlește un pic vremea nu-i exclus ca la sfârșitul lui februarie să mergem la meciuri printre nămeți. Și mai e ceva. În timp ce echipele noastre abia finalizează perioada de pregătire, fără meciuri oficiale în picioare, Inter și Ajax vor fi în priză, la turație maximă.
De valoare nici nu mai pomenesc. De departe gândul de a minimaliza cota jucătorilor de la CFR și Steaua însă decalajul față de adversarele din 16-imi este prea mare pentru a putea să fie compensat de alte calități cum ar fi dăruirea sau efortul total. Trebuie să fim realiști și să privim lucrurile exact așa cum sunt ele. Fără patimă, fără fanatism.
Un fan devotat al Stelei, din Ciocănești (județul Dâmbovița), domnul Ion, mi-a spus că Steaua trece de Ajax. E posibil ca media de vârstă scăzută a formației olandeze să basculeze acest scor de 60%-40% la calificare în favoarea „lăncierilor”. Jucătorii tineri, chiar dacă au talent cu carul, comit erori destul de ușor și exact atunci când se așteaptă mai puțin. Dar și așa tot Ajax este marea favorită!
Acum nu ne rămân decât socotelile. Fel de fel. Ce altceva putem face până pe 14 februarie? Visul calificării în optimile de finală este singurul care mai încălzește iluziile. Cu visul de a vedea în România și pe Tottenham, Lyon sau Chelsea. Un fel de zonă crepusculară!