Sfârșit de „tiki-taka” pe ritmuri de… samba!

iulie 1, 2013 in Brazilia 2013, Cupa Confederațiilor

Brazilia a zdrobit Spania în finala Cupei Confederațiilor. Un 3-0 în ritm de samba care înseamnă sfârșitul... „tiki-taka”.

Brazilia a umilit Spania în finala Cupei Confederațiilor. Un 3-0 în ritm de samba care înseamnă sfârșitul… „tiki-taka”!

De când eram copil m-am uitat cu admirație la meciurile Braziliei. Un magnet care atrage mereu spectatori și telespectatori la fiecare turneu final de campionat mondial. Și nu numai. Brazilia, echipa care arată că-l iubește cu adevărat pe zeul fotbal. Un joc care amestecă bucuria cu ritmurile sambei, imaginația cu plăcerea de a da gol. În finala Cupei Confederațiilor, selecționata „cariocas” a zdrobit impunătoarea Spanie, nimeni alta decât campioana mondială și europeană en-titre. Un 3-0 care spune mai mult decât cucerirea unui trofeu. Asistăm la finalul unei ere, la finalul supremației „tiki-taka”. Am spus asta după ce FC Barcelona și Real Madrid au fost spulberate în semifinalele Ligii Campionilor, iar acum avem dovada finală. Brazilia dansează samba și așteaptă cu încredere Mondialul din vara viitoare!

Când Borussia Dortmund și Bayern München au dat de pământ cu Real Madrid respectiv FC Barcelona, în semifinalele Ligii Campionilor din sezonul trecut, am afirmat atunci că asistăm la un sfârșit de eră. Mă refeream la acel năucitor „tiki-taka”, cum a fost botezat jocul de pase al Spaniei. Un joc care nu a mai mers în finala Cupeu Confederațiilor, contra Braziliei.
Un meci așteptat de ani buni, un meci dorit de toată lumea. Și a venit. Brazilia a triumfat în stil de mare campioană transformând Spania într-un fel de debutantă la un așa nivel. Selecționata „cariocas” a măturat pe jos cu naționala iberică administrâdu-i un 3-0 de parcă mai bine nu s-ar fi prezentat la meci. „Dubla” lui Fred și reușita de senzație a lui Neymar au îngenunchiat „Armada” lui Vicente del Bosque.
Ce joc frumos. Nu mai conta că e trecut de miezul nopții. Mă uitam la meci și îmi aduceam aminte de copilărie când lăsam orice pentru a vedea Brazilia. Acum, peste ani, înțeleg mai bine de ce este atât de iubită această echipă. Pentru că joacă fotbal de plăcere, cu zâmbetul pe buze și ochii la tribune. Un fotbal spectaculos, cu improvizații și dantelării care dau eficiență și estetică rigorii tactice.
Brazilia se bucură cu adevărat după ce a câștigat Cupa Confederațiilor. Un supliment de încredere pentru Mondialul de anul viitor care se joacă tot la ea acasă. Pe ritmuri de samba!