Româniaaa! Româniaaa! Ole! Ole! Ole!

octombrie 16, 2012 in CM 2014 - Brazilia

Hai România!

E ora unu şi 25 de minute. Am văzut ultimile ştiri despre marele meci. Un fel de a spune. În august, când au început preliminariile pentru Mondialul brazilian, nimeni n-ar fi crezut că pe 16 octombrie ne batem cu Olanda pentru şefia grupei. Uite că s-a întâmplat. Şi asta pentru că selecţionerul Victor Piţurcă nu i-a luat în seamă pe „analiştii” croiţi să facă mişto de el din orice. Din ce-a avut a făcut… bici. Şi a trosnit Turcia chiar la ea acasă. Cu Olanda va fi mai greu. O forţă a fotbalului mondial chiar şi când se antrenează. Piţi le coace ceva. Să fiţi siguri. După şocul produs Turciei, la Istanbul, „tricolorii” au prins curaj, iar suporterii au înţeles momentul şi vor fi acolo, pe „Arena Naţională”. Cu zecile de mii. Îmbrăcaţi în galben, vopsiţi pe faţă şi strigând cât îi ţin plămânii: Româniaaa! Româniaaa! Ole! Ole! Ole!

M-am temut de meciul cu Turcia. Recunosc asta. Dar a trecut. Mă tem şi mai tare de această forţă numită Olanda. Îmi trec prin faţa ochilor povestirile celebrului Ioan Chirilă despre marea echipă a lui Cruyff, Neeskens, a fraţilor Van de Kerkhof, a lui Haan, Krol și Rensenbrink. Olanda a fost mai mereu pe val. Au urmat alte momente de glorie aduse de tripleta „milaneză” Rijkaard-Gullit-Van Basten. Astâzi sunt alţii la fel de valoroşi. Ca Van Persie, De Jong sau Van der Vaart însă nu aşa de spectaculoşi!
Când s-a dat startul preliminariilor pentru Campionatul Mondial 2014 cei mai mulţi vedeau acest joc drept unul banal, un simplu act de prezenţă. Curajul lui Piţurcă şi tupeul jucătorilor au adus maximum de puncte după trei etape, primul loc în grupă şi postura de a forţa Olanda să se teamă când ştie ce meci va avea în această seară. Pentru noi, românii, România – Olanda este un meci al marilor speranţe.
Dacă avem în faţă un adversar mai tare ca Turcia atunci vom compensa cu publicul. Peste 50.000 de români vor avea privilegiul de a cânta imnul naţional împreună cu „tricolorii”, iar apoi să-I ajute să joace bine. Aici e secretul. Dacă ne impunem jocul, în special la mijlocul terenului, avem o şansă. Dacă nu, nu! Batavilor le va fi tare greu în „Casa de nebuni”, după cum i-a spus „Arenei Naţionale” fundasul Ron Vlaar (Aston Villa).
Despre echipă… La fel ca înaintea partidei de la Istanbul prin presă circulă câteva variante de echipă. Destul de multe. Poate şi o tactică de a-i dezorienta pe olandezi. Înclin să cred că vor fi schimbări minime faţă de jocul cu turcii. Una… Maximum două.
Dar iată echipa la care cred că se gândeşte Piţurcă: Tătăruşanu – Tamaş, Chiricheş, Goian, Raţ – Bourceanu, Pintilii (Lazăr) – Torje, Grozav (Lazăr), Stancu (Chipciu) – Marica. Vom afla exact ce şi cum la ora 21:00, în direct pe Antena 1.