Riscul vorbelor aiurea: violența!

februarie 25, 2013 in Liga 1

EURO 2000, Charleroi (Belgia), România - Anglia 3-2, min. 89: Ionel Ganea transformă penalty-ul și califică România, în premieră, în sferturile de finală. Aceea este imaginea corectă a „Ganezului”, nu cea de astăzi!

EURO 2000, Charleroi (Belgia), România – Anglia 3-2, min. 89: Ionel Ganea transformă penalty-ul și califică România, în premieră, în sferturile de finală. Aceea este imaginea corectă a „Ganezului”, nu cea de astăzi!

Îmi propusesem să scriu despre fotbal dar nu-i cu putință. Incidentul de la Cluj, din timpul meciului „U” – Steaua, nu trebuie tratat cu indulgență. Sistemul de protecție și pază pentru spectatori și jucători a arătat carențe inadmisibile. Vinovată este Jandarmeria Cluj, care a coordonat acest dispozitiv, apoi stewarzii care trebuiau să-l rețină de suporterul agitat înainte ca acesta să intre pe teren. Principalul vinovat de tot acest scandal cred că este altcineva: Ionel Ganea. Insinuările care au apărut în presă, în privința unui posibil blat, au tensionat până la paroxism atmosfera de dinaintea jocului. Credeți că după eliminarea Ajax-ului mai avea Steaua nevoie de „ajutor” într-un meci cu o echipă copleșită de probleme și neajunsuri?

Ionel Ganea a fost unul dintre jucătorii importanți pe care i-a dat fotbalul românesc însă la capitolul caracter apar semne de întrebare. Ganea s-a schimbat foarte mult, în rău, după incidentul din 26 august 2007. Atunci, în minutul 69 al partidei dintre „Poli” Timișoara și Rapid, Ganea a primit cartonașul roșu pentru un fault asupra lui Săpunaru. Incidentul a fost semnalat „centralului” de asistentul Mudura. Considerându-se nedreptățit, Ionel Ganea s-a repezit spre Mudura și puțin a lipsit să-l trângă de gât. Efectul: 16 etape de suspendare! Ulterior, incidentul a fost mediatizat excesiv, iar imaginea de „băiat rău” a luat locul celei de atacant de meserie!
Supărat de jurnaliști, Ganea a refulat negativ oriunde s-a aflat cu treabă. Nu o spune direct dar așa stau lucrurile. Acum, înaintea confruntării „U” Cluj – Steaua, a lăsat de înțeles că are dubii asupra modului în care unii dintre jucătorii săi își vor apăra șansele în fața „roș-albaștrilor”. Cei vizați au fost fotbaliștii impresariați de Ana Maria Prodan, soția antrenorului Stelei.
Titlurile apărute în presă, înaintea jocului, sunt grăitoare: „Steaua, implicată în primul SCANDAL URIAŞ al anului în LIGA I” (http://www.realitatea.net/u-cluj-steaua-scandal-blat-liga-i_1120786.html?utm_source=Cub-sport&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb); „Suspiciuni de blat înainte de «U» Cluj – Steaua! Ionel Ganea ia măsuri: 3 jucători, out” (http://www.digisport.ro/Sport/FOTBAL/Competitii/Liga+1/Suspiciuni+de+blat+inainte+de+U+Cluj-Steaua+Ionel+Ganea+ia+masur); „Șoc înainte de «U» Cluj – Steaua! Suspiciuni de BLAT: 3 jucători, dați afară de la echipă! Ana Maria Prodan, acuzată că îi influențează” (http://www.sport.ro/liga-1/soc-inainte-de-u-cluj-steaua-suspiciuni-de-blat-3-jucatori-dati-afara-de-la-echipa-ana-maria-prodan-acuzata.html). Și exemplele media pot continuă!
Ganea a permis prea ușor scurgerea acestor insinuări către mass-media și a transformat un eveniment într-un fel de teatru de război. Suporter intrat pe teren, torțe aruncate spre jucători, bătăi suporteri – „țestoase” în tribune, gaze lacrimogene, nervi, tensiune.
Și pentru ce? Pentru un banal meci de fotbal. Deja e prea mult. Dacă suporterul care a intrat pe teren ajungea la Tătărușanu? Ce se întâmpla? Mesajul unui antrenor către jucătorii săi ar trebui să fie fotbalul, nu blatul. Antrenorul Ionel Ganea a tensionat, inutil, atmosfera din tribune deși diferența de valoare între cele două formații era ca de la cer la pământ. Păcat, iar dacă jandarmeria aplică sancțiuni celor vinovați s-o facă și pentru cei care vorbesc aiurea. Riscul acestor vorbe este violența!