Nae Manea, sânge vișiniu și-o singură iubire: Rapid!

decembrie 15, 2014 in Special

Fotbalul românesc a pierdut o personalitate, o legendă a Rapidului!

Fotbalul românesc a pierdut o personalitate, o legendă a Rapidului!

Zi tristă pentru Rapid. Nae Manea a lăsat Giuleștiul și a plecat în ceruri. Un nume devenit legendă în timpul vieții. Manea suferea de o afecțiune gravă și urma un tratament în Franța, la aceeași clinică la care fusese și Mircea Sandu. Pe 8 ianuarie publicam comentariul cu titlul „O inimă vișinie pentru Rapid: Nae Manea!”. Un fragment merită rescris: „Sânge vișiniu, inimă neînfricată. Un om pentru care a contat doar un nume: Rapid. În 1975 și-a riscat viața fugind din spital ca să joace contra rivalei de moarte, Steaua. O declarație de dragoste pentru clubul unde s-a remarcat ca fotbalist. Nae Manea, omul care a fost lângă Rapid și la bine și la greu. Ca jucător, ca antrenor, ca președinte, pe orice post”. La 60 de ani a plecat departe… Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Când Rapidul se lupta să revină pe prima scenă fotbalistică Nae Manea s-a decis să vină președinte în Giulești. Atunci, pe 8 ianuarie 2014, am scris editorialul „O inimă vișinie pentru Rapid: Nae Manea!”.
Iată o parte importantă din ceea ce am publicat în urmă cu aproape un an: „Nicolae Manea este un nume respectat de toată suflarea rapidistă. Mereu lângă Rapid. Cam așa se poate descrie, pe scurt, cariera sportivă a omului care vine să readucă clubul giuleștean acolo unde îi este locul: în Liga 1!
O întâmplare din 1975 descrie, cum nu se poate mai bine, legătura de sânge care există între Nae Manea și Rapid. La 18 ani, în urma unui control medical, s-a descoperit că avea hepatită. Un an de zile n-a mai jucat pentru Rapid. Înaintea semifinalei de Cupă cu rivala de moarte, Steaua, Armata a descoperit fișa medicală și l-a internat forțat în spital ca să nu joace. A fugit de acolo și a ajutat la victoria cu 7-6 (după executarea loviturilor de la 11 m) a Rapidului. În finală, Rapid a cucerit Cupa României!
Un episod de viață care descrie exact relația naturală care s-a creat între Manea și Rapid. În fotbal contează. Unde dragoste nu e, nimic nu e…”. Cât de puternice sunt acum aceste cuvinte!
Nae Manea a plecat din Giuleștiului lui drag dar de acolo de sus, din ceruri, va iubi Rapidul la fel de mult. Un club pentru care a dat totul. Din dragoste, cu pasiune, fără ezitare. O relație simplă care a născut deja o nouă legendă în fotbalul românesc. Nae Manea, totul pentru Rapid!