Lipsa de atitudine, o boală sau un moft?

octombrie 14, 2012 in Special

Cluburile de noapte, o atracţie pentru fotbaliştii cu nume. Şi nu numai. Unii merg ca să toace bani, alţii pentru fiţe. Iar la fotbal… praf!

Înainte de meci, unii antrenori bagă echipa în cantonament cu o zi, două sau chiar mai multe. Alţii, şi mai şi, îi reţin pe jucători 24 de ore după terminarea partidei. Miza este de a-i opri să umble creanga prin cluburi sau restaurante. În fotbalul de azi nu cred că mai ajută cu ceva astfel de restricţii. Selecţia ar trebui să fie modalitatea de răspuns la aventurile unor jucători. Dacă pe teren eşti ok, dai randament şi te implici atunci vin şi rezultatele. Dacă nu joci, dacă eşti obosit şi îţi târăşti picioarele după o noapte de sex combinat cu alcool atunci eşti praf. Afară. Asta e rezolvarea. Restul sunt poveşti pentru presă.

Nu se poate face performanţă fără o viaţă decentă dincolo de stadion. O axiomă pe care sportivii, dar mai ales fotbaliştii, ar trebui să şi-o pună în ramă deasupra patului unde dorm sau să şi-o scrie pe maioul de sub tricoul de joc. Asta pentru că foarte mulţi dintre ei i-au în băşcălie acest mic dar important detaliu.
Ideea cantonamentului rămâne una realistă pentru fotbalul românesc. Cluburile de noapte, restaurantele şi barurile rămân în continuare atracţii teribile pentru fotbalişti. Asta pentru că ştiu că vor juca, iar banii curg. Unii tehnicieni acceptă să le cânte în strună acestor „trişori” pentru că nu au alţi jucători de calitate, fie că „vedeta” respectivă se află pe lista de favoriţi a patronului sau pur şi simplu nu sunt bani pentru alte transferuri. Aici e marea problemă.
Afară, în fotbalul mare, cine greşeşte plăteşte. Imediat. Singurul criteriu de evaluare este randamentul dat pe teren. Fotbalistul român, în general, umblă noaptea cât poate iar ziua vine la antrenament cu ochii mici. Unii mai joacă, chiar bine, şi cer înţelegere. Greşit. Mai devreme sau mai târziu acel jucător, chiar şi valoros, va claca decisiv. Ei sunt cei care trebuie să priceapă că o viaţă raţională şi o alimentaţie naturală pot ajuta enorm într-o carieră de fotbalist profesionist.
Consider că lipsa de atitudine este cel mai mare duşman al fotbalistului român. Pe teren şi în afara lui. O boală care ne-a costat scump. De multe ori. O boală care se poate trata din faşă, de la copii şi juniori. Dacă se vrea…