Liga 1, încotro?

februarie 25, 2015 in Liga 1

Liga 1 încă își caută identitatea: campionat sau... „play”?

Liga 1 încă își caută identitatea: campionat sau… „play”?

Prima etapă din retur, a 18-a, a adus multe rezultate surpriză. Doar Petrolul a reușit să câștige pe teren propriu în timp ce oaspeții au luat caimacul. Cu astfel de meciuri echilibrate, Liga 1 încă își caută locul chiar dacă din sezonul următor se va juca în sistem play-off și play-out. Oare e bine? Rezultatele despre care vorbeam mai sus demonstrează că sistemul regulat, cu 18 echipe, cu tur și retur, se pliază mai bine la nevoile fotbalului românesc. Reducerea numărului de echipe la 14 nu face decât să diminueze baza de selecție pentru națională, să reducă numărul jucătorilor români activi pe prima scenă fotbalistică. Presupusul spectacol oferit de „jocurile cu repetiție”, în play-off sau play-out, este doar o… presupunere. Nimeni nu știe ce va fi și cum vor evolua lucrurile. Decât experiențe interminabile mai bine se joacă fotbal de calitate. Și e suficient!

Performanța este susținută de calitate. Valabil pentru orice sport de echipă și nu numai. Returul Ligii 1 a început în forță. Surprize peste surprize. Gazdele nu au reușit decât o victorie pe teren propriu, Petrolul – Brașov 1-0. Alte trei egaluri și cinci victorii ale oaspeților au desenat o etapă nebună.
Asta arată că dacă se vrea cu adevărat se poate juca fotbal. Măcar de dragul unor rezultate spectaculoase. Rapidul a detonat bomba în Ghencea, Iașul a ridiculizat trupa lui Gică Hagi, iar Chiajna s-a ales cu un egal miraculous pe terenul Astrei.
Campionatul poate fi spectaculos și în formula cu 18 echipe. Iluzia că „meciurile cu repetiție”, din play-off sau play-out, vor oferi spectacol reprezintă o mare capcană. În special pentru televiziuni. Există două riscuri majore: plictiseala suporterilor după repetarea la infinit a marilor derby-uri și jocuri supratacticizate din cauza mizei mari.
de ani buni, numărul jucătorilor legitimați în competițiile din România este în scădere continuă. Din acest motiv reducerea numărului de echipe din Liga 1, și nu numai, poate fi un dezastru pentru baza de selecție și promovare. Noțiunea de campionat implică tur și retur. Atât. Că vom vedea Steaua – Dinamo de vreo patru ori sau Rapid – Steaua tot de atâtea ori este interesant, la început, dar după o ediție sigur va apărea plictiseala. Un derby repetat de „n” ori nu mai e derby ci miuță de curtea școlii!