Ionita si pretul corect

februarie 2, 2010 in Liga 1

A debutat in fotbalul mare anul trecut, pe 15 aprilie. O data se pare cu mare noroc pentru un tanar atacant care bate la portile afirmarii. Au urmat meciuri frumoase in tricoul Rapidului, meciuri care l-au adus pe Ionita in centrul atentiei. La doar 20 de ani, dupa 12 partide de Liga 1 si sase goluri marcate in turul campionatului, atacantul giulestean face un nou salt in cariera. De data asta unul fabulos. La FC Köln, pentru 2,5 milioane de euro!

„Baiatul de aur” al Giulestiului si-a inceput drumul spre glorie in 1999, la un club din esaloanele inferioare: Viscofil Bucuresti. Ca orice tanar – cu timiditate, cu restrictii, cu neajunsuri, cu nedreptati. Stiti si voi foarte bine cam ce se intampla pe la centrele de copii si juniori. Din 2006 a lasat Viscofilul pentru Rapid. Dupa doi ani de Giulesti a urmat unul la Rocar si apoi din nou acasa.
Pe 15 aprilie 2009, Alexandru Ionita l-a inlocuit pe Djalovic intr-un meci de Cupa Romaniei, contra lui Dinamo. Debutul lui Ionita in Liga 1, sub culorile Rapidului vine pe 30 mai, contra Vasluiului. Baiatul a intrat repede in sufletele fanilor „alb-visinii”, deoarece, practic, crescuse acolo, in Giulesti, in spiritul a ceea ce inseamna Rapid.
Socul a venit in toamna, la meciul Rapid-International Curtea de Arges (4-0). Meci de referinta pentru Ionita, care a marcat un gol si a reusit multe alte faze spectaculoase. Suficient pentru cei care au ochi sa vada in el un atacant de mare viitor. Asa a ajuns in vizorul „tapilor” de la Köln, care ofera bani adevarati pentru transferul sau.
Nemtii sunt gata sa plateasca 2,5 milioane de euro pentru Ionita. Un pret excelent pentru un fotbalist de doar 20 de ani. O adevarata lovitura data de Rapid pe piata transferurilor, intr-un moment in care gruparea giulesteana traverseaza o criza financiara fara precedent. Pe langa asta, patronul Rapidului a reusit sa obtina si singura clauza pe care o pusese in calea transferului, aceea ca Ionita sa ramana in Giulesti pana la vara. Apoi Copos a facut ce a facut si a mai scos de la nemti niste bani. FC Köln va plati, la vara, si o taxa de formare a jucatorului, echivalenta cu cinci la suta din suma de transfer. Plus un procent dintr-un viitor transfer la o alta formatie. Asta da afacere!
Transferul lui Alexandru Ionita demonstreaza ca se pot obtine bani frumosi pentru jucatorii romani de talent, cu un viitor. Binenteles, daca se negociaza cu cap si daca fotbalistul are un impresar care stie ce vrea. Ionita va sta patru ani la Köln si va avea un salariu de 350.000 de euro pe sezon plus bonusuri pentru performante. Teoria ca fotbalistii din Romania pleaca in strainatate sub cota reala de transfer este o gaselnita, inventata pentru a arunca praf in ochii suporterilor, oamenilor de fotbal dar mai ales Fiscului. In cazul lui Ionita cred ca este vorba despre pretul corect.