Hagi: „Nu stă o echipă într-un jucător!”

noiembrie 21, 2014 in Special

Gică Hagi: „Fără performanță la nivel de copii și juniori nu vom putea obține performanță la nivelul echipei naționale de seniori!”

Gică Hagi: „Fără performanță la nivel de copii și juniori nu vom putea obține performanță la nivelul echipei naționale de seniori!”

În conferința de presă de joi, printre altele, Gică Hagi a spus: „Am trecut și eu pe la Barca, Real, nu stă o echipă într-un jucător, chiar dacă el într-un moment e indispensabil, sau e într-o formă foarte bună, sau se numește Ronaldo sau Messi.” În istoria sa, fotbalul românesc la nivel de echipă națională și de club s-a dezvoltat în jurul unui nume important. Dobrin, Balaci, Hagi sau Mutu sunt ultimele exemple. Vremurile s-au schimbat mult și filosofia asta nu prea mai ține. Dezvoltarea jocului colectiv, a spiritului de luptă în echipă aproape că au egalizat rolul fiecărui jucător. E bine pentru cei tineri, e rău pentru cei care se cred „statui” de neînlocuit. Fotbalul este un joc colectiv și fiecare realizare sau nerealizare depinde de modul în care mingea a circulat între cei 11 jucători aflați pe teren!

Ceea ce a spus marele Gică Hagi este adevărat. Un fel de lege pentru fotbalul de astăzi. Evolutia acestui sport a fost de-a dreptul fantastică. Ultimele evenimente majore, gen campionat mondial sau european, confirmă spusele sale.
În fotbalul românesc s-au realizat multe performanțe frumoase construind echipe în jurul unor valori autentice. Uitați-vă cu atenție la ultimii 40 de ani. Dobrin, Balaci, Hagi sau Mutu au fost numele în jurul cărora s-au format echipe naționale puternice. La cluburi tot la fel. La copii și juniori, la fel.
Vremurile se schimbă repede, iar împreună cu ele și concepțiile de joc. Barcelona de astăzi îl are pe Messi, iar Realul pe Cristiano Ronaldo însă jocul acestor granzi nu depinde doar de cele două nume. Altfel mai bătea Celta Vigo la Barcelona? Sau pierdea Real Madrid la Sociedad după ce a avut 2-0?
Jucătorii și antrenorii români trebuie să-și adapteze stilul la ceea ce se întâmplă afară. Acolo se pune accentul pe echipă, pe spiritul de grup. Posesia este importantă și nu depinde de un singur nume oricât de bun ar fi el. Dacă această mentalitate va fi înțeleasă de copiii și juniorii aflați deja în sistemul de pregătire va fi bine. Altfel, fotbalul românesc va produce doar valori individuale, izolate, care se cred buricul pământului, de neînlocuit, iar atunci când intră pe teren sunt praf și pulbere pentru că n-au cum să joace singuri. 🙂
Gică Hagi a tras un semnal de alarmă. Cine are puterea să-l înțeleagă va fi bine, iar cei care se fac că plouă vor plăti scump iluzia că tot ce zboară se mănâncă!