Fotbalul și șansa proiectului de la zero

februarie 10, 2014 in Copii și juniori

Fotbalul românesc are nevoie de oameni capabili să pornească proiecte de la zero. Doar așa se poate construi ceva sănătos și durabil!

Fotbalul românesc are nevoie de oameni capabili să pornească proiecte de la zero. Doar așa se poate construi ceva sănătos și durabil!

E mult mai ușor să ai grijă de un proiect care merge bine și infinit mai greu să pui pe picioare unul care să înceapă de la zero. Valabil și în fotbal acolo unde viața ne-a arătat și ne arată multe. Dar fotbalul românesc are nevoie, mai mult ca niciodată, de oameni noi pentru proiecte noi. La toate nivelurile, în orice fel de structură organizatorică. În ultimii 20 de ani, normalitatea s-a tocit și totul a luat-o razna. De aici până la eșecurile în lanț n-a mai fost decât un pas. Este nevoie de noi provocări, de un suflu nou. La copii, la juniori, la loturile naționale. Și foarte important ca astfel de proiecte noi să fie conduse de oameni care vin din iarbă. Care au suferit pentru clubul lor, care au trăit cu intensitate bucuriile și tristețile, care au pus suflet înaintea altor aspirații. Cu principii noi și idei îndrăznețe. Așa, fotbalul românesc are șansa să se salveze!

Se pot comenta multe despre viitorul fotbalului românesc. Perioada de glorie a „Generației de Aur” a alimentat statistica cu performanțe de excepție, iar conturile Federației cu sume consistente. Frenezia rezultatelor din anii ’90 a rezumat noțiunea de marketing sportiv doar la vânzarea sau cumpărarea de jucători. Nimic despre un proiect durabil pe termen mediu sau lung. 🙁
Ceea ce s-a întâmplat după World Cup 1994 o știți foarte bine. Baza de selecție s-a redus dramatic, rezultatele au fost din ce în ce mai slabe, iar calificările la turneele finale doar o simplă iluzie menită să țină lumea conectată la fenomen. Totul s-a făcut doar pentru rezolvarea zilei de mâine și nimic pentru viitor. Hop, țop, se mai vindea un jucător și se peticea bugetul. Când se terminau banii, iarăși de la capăt. Și tot așa!
Soluția este aducerea unor nume noi și demararea unor proiecte îndrăznețe. Nu este o rușine să copiem ceea ce fac marile școli de fotbal din Europa dar este o crimă să se stea cu mâinile în sân. La cluburi, indiferent de nivel, la loturile naționale este nevoie de un alt fel de antrenori. De foști jucători care și-au legat destinul de numele grupării respective chiar dacă pentru mulți dintre voi nu sunt nume sonore. Sufletul poate face mai mult decât orice! 🙂
Astfel de antrenori și demararea unor proiecte de la zero pot relansa fotbalul românesc din temelii. Cu condiția să semene bine ca să culeagă peste ani!