Fotbal cu… jumătăți de măsură!

august 14, 2017 in Liga 1

Toate nerealizările din fotbal apar pentru că se lucrează cu jumătăţi de măsură. Până când?

Spectatorii nu au voie cu pet-uri pe stadioane dar Adi Mutu a avut voie să bea apă plată dintr-un astfel de pet la meciul cu Gaz Metan, pe „Dinamo”. Gazonul de pe „Arena Națională” este aproape… paie deși s-au încasat bani frumoși din închiriere. Specialiștii spun că nu vremea caniculară l-a făcut varză ci modul în care a fost întreținut. Antrenorul Contra s-a văitat după înfrângerea de la Iași că, la un moment dat, elevii săi nu au știut să țină de egal care le-ar fi adus un punct. Greșit pentru că foamea de victorie cu orice preț le-a transmis-o chiar „Guriță”. De multe ori, excesul de zel costă scump. Steaua și Viitorul, singurele reprezentante în Europa, gâfâie serios și pentru că Liga Profesionistă a făcut o planificare din trei în trei zile care nu ajută pe nimeni. Fără punctele din competițiile europene va fi vai și amar în sezoanele următoare. Ca să mai lungim vorba, avem un fotbal cu prea multe jumătăți de măsură!

S-a jucat fotbal la 40 de grade la umbră, pe unele stadioane chiar și mai mult. Din păcate, Legea nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive are articole strâmbe. Concret, această lege interzice accesul cu pet-uri pe stadioane. Poate am înțelege asta dacă s-ar referi la recipienți de peste un litru dar să nu poți intra în arenă cu apă plată în sticlă de 0,5 litri pare o nebunie. Justificarea restricției ar fi că sticlele pline cu apă pot fi „reîncărcate” cu pietre sau nisip devenind astfel periculoase. Într-un stat bananier, poate, dar parcă e prea mult că doar trăim în Europa. Și totuși la noi se poate: fără apă pe caniculă!
O lege valabilă pentru suporteri dar nu și pentru Adrian Mutu. La meciul cu Gaz Metan Mediaș, Mutu stătea bine mersi în tribună, alături de alți apropiați, cu… pet-ul cu apă. Imaginile din timpul jocului sunt clare. De ce? El nu a fost controlat de stewarzi? Jandarmeria răspunde de dispozitivul pe pază și protecție și ar trebui să pună piciorul în prag. Ori este lege pentru toți, ori se merge pe prietenii! 🙁
Gazonul „Arenei Naționale” este aproape distrus. Mai repede paie decât iarbă. Aceeași problemă se repetă periodic. Obositor de periodic. Specialiștii spun că nu mai poate fi salvat. Probabil o nouă licitație va aduce un alt gazon care la vara viitoare va fi și el ars de soare. Și tot așa. Gazon după gazon uite că nu avem gazon. Pierde fotbalul, pierde România!
Antrenorul Cosmin Contra era tare supărat după meciul pierdut la Iași. „Nu se poate să nu avem puțin de minte, trebuie să știi când e bun un punct și când trebuie să nu pierzi”, a spus „Guriță” la finalul partidei. De înțeles însă ce a sădit aia a cules. Contra le-a cerut mereu agresivitate, ofensivă, să câștige indiferent de numele adversarului. Gesturile made „Cholo Simeone” sunt dovada acestei agresivități tactice care a zdrobit orice idee de pragmatism, iar la Iași l-a costat scump.
Steaua dar mai ales Viitorul nu au cadență în campionat. Și asta din cauza programului din trei în trei zile. Ne interesează aceste echipe pentru că sunt singurele care mai pot aduce puncte din Europa. Fără punctele europene vai de mama noastră. În sezoanele urmăroare vom ajunge să jucăm din primul tur preliminar și adio grupe. De ce așa? Liga Profesionistă face programul fără să țină cont de ce se întâmplă afară? Suporterii îi înjurau pe Mircea Sandu sau Mitică Dragomir dar unul dintre lucrurile bune făcute de cei doi a fost asigurarea unui calendar adecvat pentru cluburile prezente în competițiile continentale.
Una peste alta, există prea multe jumătăți de măsură. Într-un astfel de decor, fotbalul românesc va regresa încet și sigur. Nu este o rușine să împrumutăm sau să copiem formulele de succes de la alții. E mai rău atunci când le ignorăm din orgoliu ca să nu folosesc un alt termen. Vorba proverbului: „Capra, cât de râioasă, tot ține coada sus”. Dar nici chiar așa! 🙂