Blestemul banilor

noiembrie 27, 2017 in Liga 1

„Cel care crede că banii rezolvă orice problemă poate fi bănuit de faptul că rezolvă orice problemă pentru bani.” – Benjamin Franklin

După trei eșecuri consecutive, FCSB intră în criză. Principalul vinovat, fără doar și poate, este patronul Gigi Becali. Și asta pentru că el este autorul direct al „experimentelor” despre care vorbea Budescu la finalul meciului cu Astra. Gigi a cerut „rotația de cadre” pentru a mări simultan cota unor jucătorilor care se aflau pe lista de vânzări încă dinainte de a semna cu FCSB. 🙂 Alibec, Coman, Nedelcu, Man, Tănase, Budescu și lista poate continua. Mai e ceva: suficiența, boală românească. Salariile grase, fără condiționare față de obiectivele de performanță, au creat jucătorilor o liniște… păguboasă. Și aici tot Gigi Becali este vinovat pentru că generozitatea excesivă, fără exigență, nu aduce ceva bun. Din păcate, un exemplu tipic că banii nu aduc obligatoriu fericirea. Atunci când fotbalul este văzut doar ca o afacere se ajunge acolo unde nici măcar banii nu mai pot redresa corabia aflată în derivă!

Bagă-l pe ăla, scoate-l pe celălalt. Ordinele trimise din lojă sau din fața televizorului de Gigi Becali către antrenorul Nicolae Dică au adus echipa într-o criză la care nimeni nu se gândea în urmă cu o lună. Totul a fost subordonat ideii de a mări simultan cota unor jucători. La iarnă vine mercato, iar patronul FCSB visa la milioanele de euro care vor umfla conturile clubului.
Efectul directivelor a fost exact invers față de dorință. Cota jucătorilor este în scădere, randamentul lor la fel, jocul echipei nu se leagă, iar acuzele vin din toate părțile. Independența lui Dică, proclamată cu surle și trâmbițe la începutul sezonului, a fost făcută treptat praf și pulbere. De vină este și Dică care a acceptat tot felul de „sfaturi”, iar asta s-ar putea să-l coste postul.
Totul pentru bani, o rețetă păguboasă atunci când vine vorba de fotbal. Criteriul economic a sugrumat luciditatea decizilor vizând jucătorii și echipa în sine. Salariile grase, fără dependență directă față de obiectivele de performanță, au condus repede la suficiență. De aici până la ifose și figuri de vedetă, care mai de care, nu mai este decât un pas.
Banii tulbură repede mințile. Valabil pentru patron dar și pentru jucători. Dacă nu-și schimbă urgent politica managerială, FCSB riscă să piardă în câteva meciuri tot ceea ce a câștigat într-o jumătate de an. Inclusiv titlul de care în ultimele sezoane s-a lipit precum cocoșatul de gard!