Bergodi, excepția de la regulă !

iunie 29, 2020 in Liga 1

Antrenorul Cristiano Bergodi a reaprins flacăra speranței în Bănie. Universitatea Craiova este la o „lungime” distanță de locul 1 și visează cu ochii deschiși la titlul de campioană !

În lumea fotbalului se spune că un antrenor care a pregătit în carieră echipe mici, fără ținte de performanță majore, gen titlu sau cupe europene, nu poate face mare lucru la cluburile cu nume. Uite că avem și excepția de la regulă. Nici nu se poate altfel, viața oferă astfel de exemple. Cristiano Bergodi a venit la Craiova de la Voluntari și a (a)dus gruparea olteană la un punct distanță de liderul CFR. Mai mult, stilul italienesc imprimat de Bergodi s-a pliat perfect pe lotul și dorințele Universității. Victoria de la Cluj, un eveniment rar cu Dan Petrescu pe bancă și pe terenul din Gruia, confirmă candidatura Craiovei la un titlu pe care-l așteaptă de aproape 30 de ani. Nu va fi ușor, mai e mult până departe, dar un lucru e clar: Cristiano Bergodi a transformat „Știința” într-o echipă pragmatică, preocupată de ceea ce vrea cu adevărat. Restul mai ține și de șansă. Până acum, Bergodi a avut-o !

Cristiano Bergodi, un nume deja cunoscut în fotbalul românesc. Cam din 2005 atunci când a venit să antreneze Naționalul din Cotroceni. Au urmat pe lista lui Bergodi și alte cluburi importante de pe la noi: CFR Cluj, Rapid, Poli Iași, Steaua, ASA Tg. Mureș și Voluntari. Pe unde a lucrat italianul a lăsat o frumoasă impresie. La capitolul realizări a bifat o singură performanță de top: Supercupa României, cu Rapid, în 2007.
În acest sezon, Bergodi a plecat de la Voluntari și a ales să antreneze Universitatea Craiova. Mutare-șoc care ne-a uimit. Pe toți. E greu să sari de la lupta pentru retrogradare, cu atâtea și atâtea probleme pe cap, la bătălia pentru titlul de campioană și un loc în competițiile europene. Există însă și excepții, iar italianul este una dintre ele.
Bergodi are un stil interesant. Italienesc, logic, iar cei șapte ani cât a jucat la Lazio (în perioada 1989-1996) se văd peste ani, în meseria de antrenor. Un stil agresiv, cu un contraatac letal. Un stil gen Lazio dar la fel de bine și napoletan. Golul în plus a ajutat Craiova să plece cu trei puncte de la Cluj. Rar i se întâmplă așa ceva lui Dan Petrescu. Să ia CFR-ul trei boabe acasă? Șocant, parcă de la dezastrul cu luxemburghezii de la Dudelange nu s-a mai întâmplat un asemenea pocinog.
Antrenorul Dan Petrescu declara, după joc, că „Au fost ceva probleme săptămâna asta și s-au văzut”. Așa o fi fost dar mereu după ce pierde CFR apare placa asta. Ca un făcut. Tactică? Posibil. Totuși, victoria Craiovei nu poate fi pusă la îndoială. Bergodi a pregătit meciul ca la carte, a fost inspirat în schimbări, a resuscitat echipa când CFR a egalat la 2-2.
Fără doar și poate, marele artizan al victoriei Universității este antrenorul Cristiano Bergodi. Modest, dedicat, corect și fără presiuni din partea patronului. Așa a ajuns Craiova să viseze la titlu. Un’estate italiana (o vară italiană) în Bănie care se anunță frumoasă și încinsă !