Atletismul – bani mulți, performanțe modeste!

februarie 2, 2016 in Rio 2016

Numărul medaliilor sau trofeelor câștigate arată valoarea sportivilor dar și a celor care îi antrenează zi de zi. Ce ne așteaptă la Rio 2016?

Numărul medaliilor sau trofeelor câștigate arată valoarea sportivilor dar și a celor care îi antrenează zi de zi. Ce ne așteaptă la Rio 2016?

S-au împărțit banii pentru Rio. La prima vedere, lista prezentată de presă pare echitabilă dar sunt câteva comentarii. Surprinde prezența pe primele două poziții, la mica distanță, a canotajului și atletismului. Cele două federații vor primi de la buget 6,3 milioane lei. Culmea este că la Londra ambele sporturi nu au contat în clasamentul pe medalii deși au ocupat aceleași poziții, ca număr de sportivi participanți, dar în ordine inversă: atletismul (17), canotajul (15). Cele două federații sunt de tradiție și au nevoie de susținere dar e musai să existe și performanțe pe măsura sumelor alocate. Canotajul a fost foarte aproape de podiumul londonez, cu un loc 4 și un loc 5, însă atletismul a clacat total. În alte părți se taie din cașcaval. Să sperăm totuși că la Rio va fi bine!

La Olimpiada de la Londra sportul românesc a avut un palmares în regres față de edițiile precedente: două medalii de aur, cinci de argint și două de bronz. E bine să se știe: aur – tir și gimnastică, argint – judo (2), haltere, scrimă, gimnastică, bronz – gimnastică, haltere.
În mod normal, preformanțele ar trebui să oglindească calitatea pregătirii și, implicit, bugetele alocate în ciclul olimpic. Interesant, pe lista banilor pentru acest an pe primele locuri apar canotajul și atletismul, sporturi care nu au adus nicio medalie la Londra dar care vor primi 6,3 milioane lei.
Dacă la olimpiada londoneză canotajul a fost foarte aproape de podium, cu un loc 4 și un loc 5, atletismul a fost praf și pulbere. Federația de Atletism a avut cea mai numeroasă delegație prezentă la Londra: 17 sportivi. Dintre aceștia niciunul nu s-a clasat în primele 10 locuri. Ba chiar au ocupat poziții modeste. Și-atunci pentru ce atâția bani? 🙁
Cu excepția atletismului, lista bugetelor pare echilibrată. Poate că tirul merita încurajat după aurul de la Londra. Valabil și pentru judo. Ideea este că performanța cere bani, iar dacă nu se obține performanță se taie din cașcaval acolo unde investițiile nu au dat randament. Doar așa se pot motiva antrenorii și sportivii!
În rest să sperăm că va fi bine la Rio. Cu certitudine va fi cea mai dificilă olimpiadă din istoria sportului românesc. Sumele sunt mereu insuficiente în raport cu adversarii importanți și de aceea fondurile trebuie dirijate cu mare grijă. Să fim totuși optimiști și să lăsăm comentariile după Rio!