Steaua și „complexul german”

septembrie 16, 2013 in Liga Campionilor

Pe „Veltins Arena”, Steaua are șansa să intre în istorie. Dacă bate pe Schalke!

Pe „Veltins Arena”, Steaua are șansa să intre în istorie. Dacă bate pe Schalke!

Statistica oferă doar cifre reci dar, de multe ori, aceste cifre pot influența atmosfera din jurul unui meci. Ba, uneori, și rezultatul final. În afara confruntării cu Schalke 04, Steaua are de luptat și cu istoria. Din 16 partide disputate contra echipelor germane, „roș-albaștrii” au câștigat doar una. În rest au fost șase egaluri și nouă înfrângeri. E clar, campioana României nu s-a simțit în apele ei atunci când a dat peste reprezentantele Bundesligii. Fenomenul este… național. Reprezentantele României în competițiile europene intercluburi au un bilanț catastrofal cu nemții: 11 victorii, 17 remize, 34 înfrângeri. De data asta, Steaua este mai motivată ca niciodată, iar pe „Veltins Arena” poate să scrie istorie. E nevoie de curaj și tupeu că de valoare nu se pune problema!

În competițiile europene, la nivel de cluburi, au existat 62 de întâlniri româno-germane. Nemții ne-au dominat categoric câștigând 34 de jocuri și terminând la egalitate în alte 17. Cam mult dar asta e. Un bilanț care apasă greu în plan psihologic dar o echipă mare, cu pretenții, ca Steaua, nu are voie să se sinchisească de așa ceva.
Steaua este cea mai experimentată formație din România în Europa. Zece sezoane consecutive de prezență în grupele Ligii Campionilor sau ale Ligii Europa nu-i de ici de colea. Doar că și Steaua are o problemiță atunci când dă peste italieni sau nemți. Așa spune statistica. Bilanțul contra echipelor germane este ultra negativ: un succes, șase egaluri, nouă eșecuri. Greu cu nemțălăii!
Ce va fi, miercuri seară, la Gelsenkirchen, cu Schalke 04? Păi un meci pentru istorie. Steaua nu are ce pierde, iar o abordare pozitivă a jocului, chiar tupeistă, îi poate aduce satisfacții nebănuite. Schalke 04 este un club mare din Bundesliga dar nici pe departe unul de talia lui Bayern München sau Borussia Dortmund.
Până la urmă, pentru Steaua este un test real de valoare. Ce a fost cu Legia Varșovia, în play-off, s-a încadrat la „admitere”. O echipă care are valoare trebuie s-o arate în meciurile din grupele UEFA Champions League. Doar aici se poate întâlni cu fotbalul mare!