Îngrijirea corporală prin gemoterapie

drd. chim. Anca Daniela Raiciu

Primăvara, pielea noastră se simte răsfăţată de razele calde ale soarelui. Pielea poartă încă urmele lăsate de sezonul rece: este mai uscată, mai îmbătrânită, are un aspect gălbui şi nu mai prezintă prospeţimea de altădată; uneori apar şi unele iritaţii, eczeme sau pistrui.

Neajunsurile la care a fost supusă pielea se datorează în mare parte faptului că în timpul iernii, organismul a fost lipsit de o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale, fiind expus în permanenţă variaţiilor de temperatură. De aceea, în această perioadă, se impune să acordăm o atenţie deosebită îngrijirii obrazului. Pe de altă parte, îmbătrânirea este un fenomen fiziologic inevitabil şi ireversibil, care are o evoluţie lentă şi este datorată şi unei îngrijiri necorespunzătoare a pielii.Îmbatranirea succede perioadei de creştere a individului, dar în termeni de biologie celulară debutează din momentul concepţiei. Procesul de îmbătrânire a pielii reflectă vârsta biologică a persoanei şi nu corespunde întotdeauna cu cea cronologică. Îmbătrânirea pielii se manifestă prin modificări ale aspectului, mai ales a structurii sale. Pielea senescentă este subţire, palidă, uscată, ridată şi lipsită de elasticitate. Pe suprafaţa pielii apar macule pigmentate, acromice, cicatrice stelare şi pete purpurii. Se modifică şi fanerele: părul se răreşte şi încărunţeşte, apar distrofii ale unghiilor. Îngrijirea pielii îmbătrânite are mai degrabă un efect preventiv şi mai puţin curativ. Pentru îngrijirea pielii senescente se folosesc în general emulsii de tip A/U ce conţin principii active cosmetice specifice: extracte biologice placentare, embrionare şi tisulare, lichide biologice, macromolecule, acid dezoxiribonucleic, substanţe nesaponificabile, acizi graşi esenţiali, vitaminele A,E, B6, esteri nicotinici.

Gemoterapia – o formulă modernă şi de succes

Gemoterapia ca ramură a bioterapiei, este o metodă de tratament al cărei specific este folosirea extractelor din ţesuturi vegetale embrionare proaspete – ţesuturi meristematice (muguri, ramuri tinere, scoarţa ramurilor tinere, amenţi, seminţe, radicele, plantule). Administrarea acestor preparate realizează şi un „drenaj biologic” prin care se elimină substanţele nocive produse în ţesuturi sau introduse în organism şi astfel se restaurează echilibrul biologic perturbat al organismului uman. Această metodă de terapie, puţin utilizată până în urmă cu câţiva ani, dar astăzi în plină ascensiune în întreaga lume, s-a născut în Franţa prin opera medicului belgian Pol Henry. Terapia cu extracte din ţesuturi vegetale embrionare nu este nouă; nou este principiul stabilităţii nelimitate a componentelor bioactive prezente în extractul hidroglicerinoalcoolic la concentraţii mari şi eliberarea şi restaurarea activităţii biologice a acestora prin diluare (procedeu ce permite păstrarea în timp a produsului gemoderivat).
Compania Hofigal utilizează o metodă modernă de condiţionare, sub formă de monodoze, prin care se elimină închiderea şi deschiderea flaconului cu produs, care comportă riscul de alterare în contact cu aerul şi se creează posibilitatea realizării unor scheme de tratament complexe, prin asocierea mai multor gemoderivate, precum şi un tratament constant. Compoziţia chimică a gemoderivatelor, determinată cu tehnici performante, a pus în evidenţă factori de creştere, enzime, proteine, substanţe care posedă o activitate biologică semnificativă şi asupra organismului uman, cu potenţial curativo-profilactic în diverse afecţiuni.

Mijloace de profilaxie

În acest număr al revistei este trecută o schemă terapeutică de tratament gemoterapic pentru îngrijirea corporală şi a pielii. Aceste remedii cu acţiune dermoprotectoare şi de reglare a funcţiilor pielii exercită activităţi farmacodinamice complexe: antiinflamatorii, antiseptice, antibacteriene, antivirale, calmante, antialergice. Concomitent cu dezvoltarea metodelor curative, se acordă din ce în ce mai multă atenţie şi mijloacelor de profilaxie în cadrul unui program coerent de menţinere a sănătăţii. Aceste metode de prevenire presupun: o abordare pozitivă şi echilibrată a problemelor existenţei, o viaţă ordonată cu evitarea stresului şi exceselor; o alimentatie raţională şi echilibrată; exerciţii fizice permanente; evitarea sau neutralizarea unor noxe. Amintim astfel gemoderivatele care sunt menţionate în literatură ca având acţiune directă prin stoparea îmbătrânirii pielii (consecinţă şi a îngrijirii necorespunzătoare a acesteia), care sunt recomandate în schemele de tratament fitoterapeutic realizate de medici cu competenţă în apifitoterapie: gemoderivat din muguri de stejar, gemoderivat din muguri de frasin, gemoderivat din mlădiţe de ienupăr, gemoderivat din mlădiţe de rozmarin, gemoderivat din mlădiţe de mur, gemoderivat din muguri de zmeur, gemoderivat din mlădiţe de afin, gemoderivat din muguri de ulm, gemoderivat din muguri de mesteacăn argintiu.

 

Gemoderivatul din muguri de stejar – se foloseşte ca stimulent endocrin şi imunitar, are acţiune de reglare a funcţiei intestinului, normalizează valorile proteinelor serice. Se recomandă de către medic în special pentru surmenajul fizic şi intelectual, depresii, astenie de primăvară, convalescenţă după boli febrile, alergie, gingivite, stomatite, senescenţă precoce.

Gemoderivat din mladite de stejar

Gemoderivatulul din muguri de frasin – se utilizează ca drenor hepatobiliar, renal şi articular, diuretic, uricozuric şi hipocolesterolemiant. Se recomandă de către medic în special pentru gută, obezitate cu retenţie hidrică, artroze şi artrite, dureri musculare şi osteo-articulare, celulită, senes¬cenţă.

Gemoderivatul din mlădiţe de ienupăr – corectează hipoalbuminemia, reduce hipercolesterolemia, hiperglicemia şi hiperuricemia. Se recomandă de către medic în diverse boli ale ficatului, hipercolesterolemie, ateroscleroză, gută, obezitate.

Gemoderivatul din mlădiţe de rozmarin – este un bun drenor hepatobiliar şi activator metabolic, tonic general în astenia de cauze diverse, normalizează valorile proteinelor serice, normalizează lipoproteinemia şi colesterolul total şi esterificat. Se recomandă de către medic în afecţiuni digestive, tulburări metabolice, afecţiuni neuro-psihice, în astenia intelectuală şi fizică de cauze diverse, în disfuncţii endocrine, afecţiuni dermatologice, senescenţă fiziologică.

Gemoderivat din mladite de rozmarin

Gemoderivatul din mlădiţe de mur – este hipoglicemiant, hipotensiv, normalizează valorile proteinelor serice, antisenes¬cent. Se recomandă de către medic în osteoporoză, menopauză, artroză, diabet zaharat tip II, arteroscleroză cu hipertensiune arterială, angină eritematoasă, candidoză bucală.

Gemoderivatul din mlădiţe de zmeur – corectează tulburările endocrine feminine, echilibrează axa hipotalamo-hipofizo-gonadică. Se recomandă de către medic ca remediu al tulburărilor endocrine feminine, pentru chisturi ovariene, fibrom uterin, sterilitate feminină, senescenţă feminină, tulburări neurovegetative premenstruale, tulburări ale libidoului, ateroscleroză, retenţie hidrică, acnee.

Gemoderivat din mladite de zmeur

Gemoderivatul din mlădiţe de afin – reduce stările de fragilitate şi de alterare a permeabilităţii vasculare, este hipoglicemiant, antiedematos, antiinflamator asupra vaselor sanguine şi asupra mucoaselor intestinale. Se recomandă de către medic în tulburări de vedere cu diminuarea acuităţii vizuale, tulburări digestive, stomatite, gingivite, aftoză bucală, acnee juvenilă, cuperoză, modificări cutanate senile.

Gemoderivatul din muguri de ulm – are proprietăţi dermato-protectoare. Se recomandă de către medic în afecţiuni ale ţesutului cutanat, în afecţiuni ale mucoaselor, gută, hipercolesterolemie.

Gemoderivat din muguri de ulm

Gemoderivatul din muguri de mesteacăn argintiu – are proprietăţi antiinflamatoare. Se recomandă de către medic în inflamaţii ale mucoaselor, în carenţe minerale, rahitism, tulburări de creştere, reumatism dismetabolic, carii dentare.

Produsele luate în studiu (cărora le-am efectuat determinări privind compoziţia chimică, cu punerea în evidenţă a principiilor active responsabile de acţiunea antioxidantă) sunt cele utilizate în schemele de tratament fitoterapeutic pentru prevenirea fenomenului de îmbătrânire.

Drd. chim. ANCA DANIELA RAICIU

Din revista „Hofigal – Natură și Sănătate”, nr. 21, februarie-martie 2010