ECHINACEA, extraordinara plantă care vindecă infecțiile, bolile respiratorii și cele mai comune indispoziții

 

Dipl. Ing. Chim. Ştefan Manea

Echinacea (lat. Echinacea purpurea) face parte din aceeași familie cu arnica, gălbenelele, mușețelul: Familia Asteraceae.
Sunt cunoscute multe specii de Echinacea, însă doar trei dintre ele au utilizări terapeutice:
– Echinacea angustifolia, cu frunze înguste; este prezentă în păduri, pe pajiști, terenuri stâncoase dar e folosită în medicină mai puțin, pentru faptul că este mai pretențioasă;
– Echinacea pallida este cultivată în toată Europa, crește cu ușurință pretutindeni;
– Echinacea purpurea o găsim în păduri dar și cultivată în toată Europa, pentru ornament; este dovedită superioritatea sa medicală față de Echinacea angustifolia (poate și pentru că pe ea au fost făcute cele mai multe studii clinice).

Echinacea angustifolia este originară din Canada, nordul Mexicului și Texas. Cei care au folosit planta prima dată au fost indienii. Ei au folosit-o contra intoxicațiilor, pentru întărirea sistemului imunitar (S.I.) sau în boli grave ca tifosul și gonoreea. Indienii i-au găsit proprietăți analgezice, imunostimulatoare, antiinflamatoare, antitoxice, cicatrizante, antiseptice, de eliminare a gazelor stomacale, de decongestionare la nivel glandular și în ultimul timp, chiar utilitatea în terapia cancerului. Institutul American de Oncologie a întocmit un raport prin care arată că în peste 100 de cazuri de cancer vracii indieni au obținut rezultate spectaculoase folosind această plantă. în secolul XIX au răspândit aceste practici în toată Europa.
H.C.F. Meyer, un doctor de origine germană, este considerat adevăratul părinte al echinaceei aplicate în medicină. El face un suc din echinacea cu hamei și pelin și îl prescrie pacienților săi pentru cele mai variate boli. „Elixirul doctorului Meyer din Nebraska”, denumit și „Purificatorul de sânge al lui Meyer”, a ajuns în laboratoarele din Cincinati, din Ohio și a fost considerat invenția secolului.
în Europa echinacea, plantă ornamentală în secolul XVIII, a ajuns să fie folosită în scopuri medicinale în secolul XIX. în secolul XX, pentru proprietățile ei curative, echinacea a început să fie folosită integral, inclusiv rădăcina.
La noi în țară cultivarea plantei pe terenuri ecologice îi oferă acesteia proprietăți deosebite. De menționat faptul că plantele cultivate pe terenuri tratate cu pesticide, fungicide și ierbicide sunt extrem de toxice și strict interzise pentru uzul farmaceutic. Din acest motiv firma noastră, Hofigal, pune un accent deosebit pe intensificarea culturilor în sistem ecologic, fiind și acreditați în acest sens.

Echinacozida, una dintre substanțele cu cea mai mare activitate antibiotică

Echinacea conține un principiu activ numit echinacozidă (derivat polizaharidic de acid cafeic și cicoric – ambii cu proprietăți antivirale incontestabile). Echinacozida azi este considerată una din substanțele cu cea mai mare activitate antibiotică. Aceasta stimulează salivația, transpirația, cicatrizarea leziunilor și întărește S.I.
Echinacea mai conține echinaceină, rezină, uleiuri esențiale, acizi grași, substanțe amare, inulină, betaină, acizi fenolici, polizaharide, fitosterină și compuși amidici.
Uleiurile volatile, flavonoidele și alchilamidele sunt dovedite, prin numeroase studii, stimulatoare ale S.I. și au activitate de prevenție prin rolul lor antiinflamator.
Existența a numeroase dovezi științifice a evidențiat mecanismele complexe (inclusiv enzimatice) de acțiune ale compușilor echinaceei. Activitatea imunostimulatoare este una din proprietățile cele mai recunoscute ale echinaceei. Ultimile cercetări au arătat că polizaharidele sunt responsabile de această proprietate. Faptul că echinacea previne bolile de sezon (răceli, gripe, viroze, etc) este concluzia unui studiu simplu orb ce arată că 60% dintre persoanele cărora li s-a administrat echinacea sub formă de ceai, tinctură, capsule sau alte forme asociate nu au răcit la schimbările de anotimp.
Mucoasa sistemului respirator în prezența echinaceei este mai productivă și astfel intrușii – bacterii, virusuri – nu pot pătrunde în organism. Că echinacea funcționează ca cicatrizant poate constata oricine își tratează rănile (plăgile) cu un unguent ce conține echinacea.

Echinacea, mai mult decât o… floare!

Echinacea și alergiile

Se știe și nu mai este o noutate, că arborii pot să te facă să strănuți, să îți curgă nasul sau lacrimile și se zice că suferi de criza de fân. De aceea, ne putem aștepta ca și echinacea să dea reacții alergice; au fost însă foarte, foarte rare astfel de cazuri.
Echinacea reface pielea, atenuează pruritul, iar inflamațiile sunt tratate complet. Rare ori alergia la echinacea se manifestă cu umflături faciale. în cazuri foarte rare apar: insuficiență respiratorie, amețeli sau hipertensiune, însă nimeni nu trebuie să se aștepte la șoc anafilactic.
Cum se poate vedea dacă se tolerează echinacea? Se ia suc de echinacea, se pune pe braț (în dreptul cotului). După o oră se constată dacă zona devine roșie sau se formează bășici; în acest caz se va folosi sucul cu precauție. Dacă apare o reacție violentă cu mâncărimi se consultă medicul înainte de a folosi echinacea. Iată de ce nu se utilizează echinacea crescută cu îngrășăminte, ierbicide, insecticide sau stresată (fără apă).

Echinacea și sistemul imunitar

S.I. al omului este o formidabilă creație a naturii. în secolul XXI omul este propriul lui dușman, implicit și al sistemului său imunitar:
– stăm la soare mai mult decât ne este recomandat sau ne bronzăm la lămpi cu UV, deși razele UV în exces slăbesc S.I.;
– aerul respirat îl încărcăm cu substanțe nocive, în special metale;
– introducem în alimentație și în uzul zilnic produse chimice (aditivi – E-uri, detergenți, parfumuri extrem de toxice).
S.I. are nevoie de o bază de vitamine, minerale, micro și macro elemente, pentru a putea face față chiar și parțial la aceste auto atacuri. Multe din acestea se găsesc în plante sau suplimente alimentare obținute din acestea. Printre ele se află și echinacea. Echinacea se folosește și în homeopatie. Pare de necrezut, dar s-au obținut rezultate excelente în boli ca: indispoziție sufletească, dureri de cap, paloarea feței, afecțiuni ORL, bucale, ale vezicii urinare, ale organelor genitale, articulațiilor membrelor, sistemului nervos.

Aplicații medicale efective ale echinaceei

a) Afecțiuni biliare, dureri sub arcul costal drept, grețuri și vărsături.Bila este ajutorul ficatului. O folosire regulată a echinaceei poate susține S.I. și ficatul în funcția sa. Deci simptomele tulburărilor biliare pot fi vindecate natural. Terapia necesită consultarea unui medic, iar durata tratamentului este de 3 săptămâni cu 3 săptămâni pauză. Tinctura de echinacea se administrează de 3-4 ori pe zi, 15-20 picături în puțină apă. Ceaiul de echinacea (bio) se administrează 3-4 căni pe zi, 3 săptămâni cu 3 săptămâni pauză.

Tinctură de echinacea

b) Angina – se manifestă cu febră înaltă, frison, cefalee, vărsături, inflamația amigdalelor. Se administrează tinctură de echinacea 30-50 picături diluate în puțină apă sau se administrează câte o cană de ceai de 3-4 ori în 24 ore.
c) Abcese și furuncule – se formează acolo unde stafilococii reușesc să intre prin piele și generează focare de puroi. Se folosesc unguente sau cataplasme cu echinacea. Se pot pune comprese sterile cu 50-60 picături tinctură de echinacea.
d) Astmul – respirația devine șuierătoare, nu se elimină mucozitățile, nu avem aer suficient. Se face tratament intern cu tinctură de echinacea timp de 3 săptămâni cu 3 săptămâni pauză cu până la 20 picături diluate în puțină apă de 3-4 ori pe zi. Se folosește și ceaiul din planta întreagă.
e) Bronșite – se aplică același tratament ca la astm. ATENȚIE!!! Este exclus fumatul activ sau chiar pasiv.
f) Inflamarea vezicii urinare. Această infecție este cauzată de bacterii și favorizează hipertensiunea. Consecințe: inflamarea vezicii, cu arsuri dureroase, eventual sânge în urină, dureri în hipogastru. Se administrează 30-50 picături de tinctură de echinacea diluate în puțină apă; durata tratamentului este de 3 săptămâni cu 3 săptămâni pauză. Se poate folosi și ceaiul din planta întreagă.
g) Dermatite scuamoase. Lipsa vitaminei D în piele, mai ales iarna, poate fi provocată de ciuperci sau de eczeme prezente deja, dar și de dușuri repetate și spălări cu săpunuri agresive. Se poate folosi tinctura de echinacea urmată de ulei de cătină. Baia locală cu extract de echinacea trebuie asociată cu administrarea de spirulină cu extract total de cătină 3-4 g/zi dimineața și la prânz și ulei de cătină capsule 4-6 cps/zi.
h) Diareea. Diareea și enteritele (inflamațiile mucoasei intestinului subțire) sunt infecții. Se iau 30-50 picături tinctură de echinacea în puțină apă sau ceai de echinacea, de 3-4 ori pe zi.
i) Hemoroizi. înainte de orice act chirurgical merită să încercați un tratament cu echinacea. Acesta este mai complex, dar în majoritatea cazurilor se evită operația. Unguentul se va folosi de mai multe ori pe zi. Se poate tampona locul cu o compresă sterilă pe care s-au pus 50-60 picături tinctură sau 2 linguri de suc de echinacea plantă. Baia cu echinacea, în cazul manifestărilor cutanate extinse, este mai indicată decât cataplasmele. Se pun 4-5 linguri cu suc sau tinctură și nu se mai face duș. Se tamponează locul și se lasă până la uscare.
j) Erizipel. Maladie cutanată infecțioasă acută dată de streptococul hemolitic (bacterie sferoidă) ce arată ca un placard roșu și delimitat exact. De multe ori boala este însoțită de febră, dureri de cap, vomă. Se poate consulta un medic cu competențe în Apifitoterapie. Cine a suferit deja de erizipel trebuie să facă o cură cu suc de echinacea (doză șoc, o zi). Se aplică unguentul pe rană sau pe partea inflamată, dureroasă (ulceroasă) de mai multe ori pe zi. Unguentul cu echinacea se folosește maxim 8 săptămâni consecutive. Preferabil este 3 săptămâni, cu pauză de 3 săptămâni, apoi se repetă. Se poate tampona zona cu o soluție de tinctură de echinacea (50-60 picături de tinctură se diluează în 250 ml apă fiartă și răcită).

Echinacea, apărare și protecție a sistemului imunitar

Echinacea mai poate fi folosită în febră (până la 38°C), cu indicație medicală. De asemenea, în plăgi se utilizează unguentul sau se pot face împachetări cu plantă proaspătă. Echinacea se poate utiliza în afecțiuni bucale, de la gingivite până la paradontoză. Se face gargară 2 minute cu soluție de tinctură de echinacea (10 picături de tinctură se diluează în 25 ml apă fiartă și răcită) sau ceai de mușețel și se repetă de 6 ori pe zi. Sunt și alte afecțiuni în care echinacea poate fi utilizată: herpes, infecții gripale, inflamațiile cavității paranazale, buze crăpate, laringită, în oreion; de asemenea în bolile articulare, tendinoase și musculare; mâini crăpate, micoze, erupții ale mucoasei bucale (cauzate de Candida albicans); în nefrite; în onichie (inflamația matricei unghiale); tuse convulsivă. Un capitol aparte îl ocupă psoriazisul, pe care îl vom aborda în viitor într-un material detaliat.
Doresc să mă opresc la răceala obișnuită care apare mai ales toamna și pe care S.I. ar trebui să fie apt să o combată și să o vindece singur. Această răceală este atribuită de populație îmbrăcămintei neadecvate sau scăderii temperaturii externe, dar de fapt tusea ca și răceala, sunt cauzate de virusuri. Se transmite prin strănut sau strângere de mână. Atitudinea ideală și profilactică atunci când „circulă” răceala este să acționezi pentru stimularea S.I.
Ceaiul de echinacea, tinctura de echinacea, echinacea capsule, Hof Imun și Hof Imun forte, precum și băile cu extract de echinacea sunt indicate. Nu trebuie să lipsească dintr-un aport zilnic următoarele suplimente alimentare: spirulină cu extract total de cătină, minim 3 g/zi; se-spirulin, minim 3 g/zi; ulei de cătină capsule sau picături, minim 2-4 g/zi (6 cps sau 1-2 lingurițe); omega 3 – omega 6 vegetal.
Aceste produse permit ca echinacea să realizeze un zid de apărare prin creșterea imunității și prin distrugerea unui număr mare de radicali liberi. Apa, aerul și hrana necorespunzătoare sau cu valoare nutritivă scăzută în elemente necesare organismului (aminoacizi esențiali și neesențiali, vitamine, enzime, macro și micro elemente) sunt principalii generatori de radicali liberi.
în final voi detalia modul de acțiune a echinaceei și contribuția sa deosebită la apărarea celor mai vulnerabile categorii: copii și vârstnici.
Sunt păreri conform cărora S.I. are ca principală sarcină să ajute organismul să reziste numai în fața formelor ușoare ale bolilor. Este o gravă eroare, deoarece S.I., dacă este bine întreținut și alimentat, nu permite apariția unor boli precum: cistitele, inflamațiile căilor urinare sau ale organelor genitale.
SI are astăzi „sarcini noi” (datorate așa zisei „dezvoltări industriale”): să facă față produselor chimice, substanțelor contaminante, radiațiilor, gazelor care poluează mediul înconjurător. Acești „străini” circulă prin corp, încearcă să se instaleze și să ducă la tumori. Celulele killer (Natural-Killer) – componentă importantă a S.I. – circulă permanent prin toate organele, pot captura și distruge aceste substanțe, chiar și celule precanceroase. Pentru ca aceste celule NK să fie funcționale, noi trebuie să le protejăm.                                                                          Sistemul imunitar este inseparabil de restul sistemelor și de psihic. S.I. depinde direct de sistemul nervos, dar și de sistemul endocrin (glandele ce produc hormoni). O boală nu este niciodată o problemă locală a unui organ vătămat, ci a întregului organism, inclusiv psihicul. De aceea trebuie ca tratamentul să se adreseze concomitent triadei trup-minte-suflet. Această descoperire determină medicul să recomande nu numai vitamine ci și minerale, enzime și microelemente (în special cele ce susțin S.I., precum: Zn, Se, Mg, etc).
Alimentația și S.I. sunt strâns legate. Necesarul zilnic de vitamine și minerale este tot mai des discutat. Este de asemenea, unanim recunoscut că fără aceste „cărămizi ale construcției” S.I. nu poate funcționa. Se poate spune că există plante care stau la baza realizării procesului de anaboliză și în care se găsesc toate „cărămizile” necesare organismului (în special aminoacizii esențiali care de regulă lipsesc din alimentație) – este vorba de cătină, amarant, topinambur și faimoasa algă: spirulina. Echinacea are marea capacitate de a proteja organismul în procesul de apărare și protecție a S.I. Iată de ce exemplificăm în continuare:

Necesarul zilnic de vitamine și minerale

Vitamina B1 (tiamina): necesarul zilnic: 1.1-5 mg (reglează bilanțul zaharurilor, exercită o acțiune sedativă și calmantă asupra sistemului nervos);

Vitamina B2 (riboflavina): circa 1.2-2.6 mg (influențează creșterea, încetinește manifestările de îmbătrânire, ajută în cazul bolilor cutanate);

Vitamina B3 (nicotinamida): femei: 13 mg, bărbați: 24 mg (intervine în metabolism, face pielea frumoasă);

Vitamina B6 (piridoxina): 3 mg, în cazuri particulare 50-500 mg (indicată pentru problemele cardiace, anemie, favorizează creșterea);

Vitamina B7 (biotina): femei: 250 mg, bărbați: 300 mg (efecte pozitive asupra pielii și unghiilor, sintetizează proteinele și acizii grași din corp);

Complexul B (acidul folic): 500 μg (ajută la formarea eritrocitelor și la diviziunea celulară);

Vitamina B12 (cianocobalamina): copii: 1-3 μg, adulți: 2-5 μg (acționează cu ajutorul sistemului nervos asupra senzațiilor de fericire, ia parte la metabolismul grăsimilor, energiei și proteinelor);

Vitamina C (acidul ascorbic): 75 mg; specialișii recomandă dublarea sau quadruplarea dozei pentru a micșora prestațiile fizice; fumătorii au nevoie de circa 140 mg (vitamina este eficace contra oboselii, răcelii și crește rezistența);

Vitamina D (calciferolul): în general corpul, cu ajutorul razelor de soare nu produce o cantitate suficientă; copiii necesită un aport ulterior de 5-10 μg (previne rahitismul, reglează metabolismul, balansează lipsa de calciu);

Vitamina E (tocoferolul): 2 mg pentru femeile însărcinate și 16 mg pentru femeile care alăptează (protejează vasele sanguine, întărește inima, favorizează respirația celulară, ajută în cazul arsurilor și bolilor pielii);

Provitamina A (betacaroten): femei: cca 0.9 mg, bărbați: 1.1 mg; pentru a preveni carența de vitamina A, experții recomandă 0.5-3 mg în afară de necesarul zilnic (favorizează creșterea și regenerează celulele pielii);

Magneziu: copii până la 10 ani: 200-250 mg, copii peste 10 ani și adulți: 300-350 mg (ia parte la sintezele osoase ale dinților și tendoanelor, indispensabile pentru transmiterea informațiilor între nervi și mușchi);

Calciu: copii între 10 și 14 ani: 1000 mg, adulți: 800 mg, femei însărcinate sau care alăptează 1200 mg (importantul „timonier” al metabolismului celular);

Potasiu: la copii care sunt alăptați: 300-1000 mg., la copii până la 14 ani: 1000-3000 mg., copii peste 14 ani și adulți: 3000-4000 mg (furnizează cantitatea necesară de lichide la celule și este implicat în mecanismele transmiterii impulsurilor nervoase și a contracțiilor musculare);

Sodiu: la copii alăptați: 100-300 mg, copii: 1000-2000 mg, adulți: 2000-3000 mg (însoțitorul constant al adenozin trifosfatului (ATP), o enzimă care face imediat disponibilă energia acumulată. De exemplu, pentru contracția unei fibre musculare sau pentru travaliul intelectual al creierului);

Fier: copii sub 10 ani: 10 mg, copii peste 10 ani, adulți și femei: 12 mg., bărbați: 10 mg (hrănește fagocitele și alte celule imunitare);

Mangan: copii: 1-2 mg; fete, băieți și adulți: 2-5 mg. (important pentru structura dentară, țesutul conjunctiv și oase);

Siliciu: 20-30 mg (procură elasticitate vaselor sanguine, țesuturilor, părului, unghiilor de la mâini și de la picioare);

Crom: 50-200 μg (influențează producerea de insulină pentru descompunerea zaharurilor și nivelul colesterolului);

Cobalt: necesarul exact zilnic nu este dat; experții europeni recomandă 0.005-0.01 mg iar americanii 0.075mg (constituent al vitaminei B12 este indispensabil pentru a utiliza această vitamină la formarea eritrocitelor);

Zinc: 15 mg., femei însărcinate: 20 mg., femei care alăptează: 25mg (favorizează descompunerea carbohidraților și proteinelor organismului și este binevenit pentru sistemul imunitar);

Nichel: 0.2-0.5 mg (influențează metabolismul carbohidraților și valorile hemolipidelor);

Stronțiu: nu este indicată nici o valoare (necesar pentru structura oaselor și formarea eritrocitelor);

Molibden: 0.15-0.5 mg (colaborează cu sulful, fierul și cuprul; de aceea pastilele de fier fără molibden nu au nici un efect asupra corpului deoarece acest microelement are un rol important în activarea enzimelor.);

Seleniu: 0.05-0.1 mg (colaborează cu vitamina E și face în așa fel ca celulele noastre musculare, mai ales cele ale inimii, să fie mereu aprovizionate cu cantitatea suficientă de oxigen);

Vanadiu: 0,1 mg (important pentru creșterea oaselor, dinților și cartilajelor și neoformare. Important pentru utilizarea grăsimilor și colesterolului, scade valorile lipidelor și colesterolului din sânge);

Iod: copii între 1 și 9 ani: 0.1-0.14 mg., fete, băieți și adulți: 0,2 mg. , adulții peste 51 de ani: 0.18 mg., femei însărcinate: 0.23 mg. femei care alăptează: 0.26 mg (important pentru funcționarea tiroidei);

Fluor: 1 mg (se ocupă de stabilitatea oaselor și dinților);

Clor: copii, fetele și băieții până la 18 ani: 2000-3000 mg., adulții: 3000-5000 mg (responsabil împreună cu sodiul pentru corecta distribuire a lichidelor în corp);

Sulf: nu este indicată nici o valoare (ajută organismul la sinteza țesutului conjuctiv și la susținere).

Pentru că încă mai sunt păreri diferite în administrarea echinaceei la mame și bebeluși sau la sportivi, voi prezenta 2 citate din cartea medicului homeopat Mark Stengler, „113 tratamente naturiste verificate – Remediile naturiste ale medicului homeopat”:

O binecuvântare în sarcină
„Femeile însărcinate trebuie să fie foarte atente ce mănâncă, inclusiv ce suplimente nutritive iau, astfel încât sunt întrebat adesea dacă Echinacea poate fi folosită fără pericol în sarcină. Răspunsul meu este afirmativ. Echinacea are o lungă istorie de utilizare de către fitoterapeuți și medici naturiști pentru tratarea infecțiilor acute din timpul sarcinii. Dacă o femeie însărcinată are o răceală, o gripă sau o infecție a tractului urinar, nu aș ezita să îi recomand Echinacea. Nu au fost relatate efecte secundare sau probleme legate de sarcină sau de sănătatea bebelușului. De fapt, chiar soția mea a folosit Echinacea pe tot parcursul primei sarcini fără efecte adverse.
Un studiu efectuat de Spitalul de Copii din Toronto, în colaborare cu Colegiul Naturopatic Canadian a confirmat faptul că Echinacea poate fi folosită fără pericol în timpul sarcinii. A fost studiat un grup de 206 femei care au primit Echinacea pe parcursul sarcinii pentru infecții ale căilor respiratorii superioare, împreună cu un grup de control de 198 de femei gravide care au avut infecții respiratorii superioare, dar nu au folosit niciodată Echinacea.
Cercetătorii nu au descoperit nici o legătură între utilizarea acestei plante și malformațiile congenitale. De asemenea, între cele două grupuri nu a existat nici o diferență în privința procentului de copii născuți vii sau de avorturi spontane.”

Beneficii pentru atleți
„Specialiștii în medicină sportivă au studiat efectele Echinaceei asupra bărbaților care au participat la întrecerile de triatlon – acele competiții istovitoare care implică înotul, alergarea și mersul pe bicicletă pe distanțe lungi. Este bine cunoscut faptul că atleții care participă la astfel de probe sunt supuși unui risc mai mare de a face infecții, din cauza faptului că, pentru fiecare competiție, ei fac antrenamente epuizante. Dintre sportivii care au participat la acest studiu, unii au luat placebo, alții au primit un supliment mineral (43 mg magneziu), în timp ce al treilea grup a luat 8 ml de Echinacea purpurea zilnic. Atleții din toate cele 3 grupuri au luat suplimentele timp de 28 de zile, înainte de o competiție. în timpul antrenamentelor, au răcit între un sfert și o treime dintre atleții care primiseră placebo sau supliment mineral (cei care au luat magneziu au pierdut 13 zile de antrenament, în timp ce componenții grupului placebo au lipsit în total 24 de zile). Nici unul dintre cei care primiseră Echinacea nu a prezentat nici un semn de răceală și nimeni nu a pierdut nici măcar o zi de pregătire.”

Deci, să nu ne mai lăsăm induși în eroare de cei ce doresc să renunțăm la produse ieftine și netoxice!

Din revista „Hofigal – Natură și Sănătate”, nr. 24, octombrie 2010