Cupa Campionilor Europeni, un trofeu ignorat de stat!

mai 7, 2014 in Special

Campionii de la Sevilla au tot dreptul să ceară rente viagere pentru performanța lor!

Campionii de la Sevilla au tot dreptul să ceară rente viagere pentru performanța lor!

În urmă cu 28 de ani, într-o primăvară târzie, uluitoarea performanță a Stelei încălzea un popor obișnuit să îndure aberațiile unui regim care trăgea să moară. Bucuria câștigării Cupei Campionilor Europeni a scos atunci în stradă zeci de mii de suporteri care au parcurs pe jos drumul dintre București și aeroportul Otopeni. Un val uriaș de bucurie care a zguduit din temelii un sistem dictatorial obișnuit cu ideea că toată lumea trebuie să tacă. Poate că în acele momente românii și-au redescoperit curajul de a ieși în stradă. Statul a rămas însă rigid, ca de piatră. Și atunci, când i-a premiat modest pe eroii de la Sevilla (o mașină ARO recondiționată și 20.000 de lei), și acum, când refuză să echivaleze Cupa Campionilor Europeni cu o medalie de aur olimpică sau mondială ca să le poată oferi rente viagere. Acesta este adevărul: statul ignoră trofeul cucerit pe 7 mai 1986 dar și pe campionii care au fost autorii acestei izbânzi!

Era frumos să scriu despre aceea noapte memorabilă. O izbândă care nu se va repeta în fotbalul românesc. Unii mai cârcotași spun că n-au fost englezii în competiție și Stelei i-a fost un pic mai ușor. Alții zic că a fost un miracol să bată pe Barcelona la ea acasă și cu regele Juan Carlos în loja oficială.
Am ales să scriu despre un lucru mai trist chiar dacă 7 mai este o zi aniversară pentru Steaua și fotbalul românesc. Am ales să scriu despre neputința statului român de a-i premia așa cum se cuvine pe campionii de la Sevilla. Un drept pe care aceștia îl merită dar pe care legile actuale îl ocolesc pentru că au fost gândite prost, iar cel mai greu război este acela cu birocrația. 🙁
Tot staff-ul Stelei de atunci merită trecut pe lista Minsiterului Sportului pentru rente viagere. Nu indemnizații de merit. Legea poate fi schimbată astfel încât trofee precum Cupa Campionilor Europeni să valoreze la fel de mult ca o medalie de aur olimpică sau mondială.
Nu cred că este un efort prea mare pentru stat. Se tot dau bonusuri și salarii uriașe la cine nu merită. Eroii de la Sevilla au adus glorie și onoare României. Mulți dintre ei o duc rău, nu au bani, iar renta viageră le poate face viața fericită.
Iată învingătorii din noaptea de 7 mai 1986: Duckadam – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Bălan (min. 73 – Anghel Iordănescu), Balint, Bölöni, Majearu – Lăcătuş, Piţurcă (min. 112 – Radu II). Antrenor: Emeric Ienei. Tot respectul pentru acești campioni!!!