Chivorchian, un program reformist!

februarie 18, 2014 in FRF

Gheorghe Chivorchian și-a depus candidatura la șefia Federației cu un program-reformă care poate schimba din temelii fotbalul românesc.

Gheorghe Chivorchian și-a depus candidatura la șefia Federației cu un program-reformă care poate schimba din temelii fotbalul românesc.

Nu știu dacă Gheorghe Chivorchian va câștiga alegerile pentru șefia Federației dar are un program bine gândit. Doar două mandate pentru viitorul președinte, 16 echipe în Liga 1 și 20 în Liga 2, limită de vârstă (23 de ani) în Liga 3, 50 la sută din transferul unui jucător pentru „clubul-mamă”, profesioniști în comisiile de specialitate, decontarea transportului, cazării și mesei pentru formațiile din Liga 2 și 3 etc. Un program îndrăzneț chiar dacă, pe alocuri, are unele exagerări sau restricții. Un program curajos, reformist, care pune mai presus de orice ideea formării unor jucători de calitate într-un mediu concurențial și stimulativ. Transformarea Ligii 3 într-o competiție de tip U23 poate deschide calea promovării talentelor către fotbalul mare. Indiferent de rezultatul alegerilor ar fi bine ca viitorul președinte să țină cont de reformele propuse de domnul Chivorchian!

Mai este până pe 5 martie, data alegerilor pentru președinția Federației Române de Fotbal (FRF). După conținutul programelor cred că s-au detașat două nume: Gică Popescu și Gheorghe Chivorchian. Ambii au venit cu platforme reformiste care, dacă se aplică, au mari șanse să relanseze fotbalul românesc.
Gheorghe Chivorchian a mers foarte departe. Experiența de pe vremea când a format centrul de copii și juniori de la Bacău îl ajută să vadă lucrurile simplu și eficient. La fel și fotbalul din ligile superioare. Formula cu 16 echipe în Liga 1 și 20 în cel de-al doilea eșalon este o variantă de relansare a celor mai importante campionate din România. Mai ales pentru Liga 2 acolo unde comasarea numelor de tradiție va aduce mai mulți bani din vânzarea drepturilor de televiziune.
Cea mai șocantă propunere lansată de domnul Chivorchian vizează întroducerea unei limite de vârstă la Liga 3. Maxim 23 de ani. Dacă un jucător nu confirmă până la vârsta asta e clar că n-are rost să mai rămână în fotbalul profesionist. Poate ar fi bine ca limita să fie mai mare. Să zicem 25 de ani. E de discutat. Propunerea este reformistă, îndrăzneață, și va aduce în prim-plan mai multe talente.
Gheorghe Chivorchian propune fotbalului românesc un program profesionist. Acesta este adevărul. E posibil să culeagă voturi importante pentru că, la fel ca Gică Popescu, pune accentul pe copii și juniori, pe tineret!