Campionatul, încotro?

august 25, 2013 in Liga 1

Liga 1 are nevoie, mai mult ca niciodată, de calitate și promovarea valorilor autohtone. Urgent!

Liga 1 are nevoie, mai mult ca niciodată, de calitate și promovarea valorilor autohtone. Urgent!

Dacă ne luăm după performanțele europene din acest sezon, până la play-off, sau după posibilul transfer al stelistului Vlad Chiricheș la Tottenham am putea spune că Liga 1 are valoare. Dacă ne uităm la alternativele oferite pentru echipa națională, de aceeași ligă, începem să strâmbăm din nas. Contrastele izbitoare nu sunt bune pentru o competiție care se vrea și se crede puternică. Jocurile slabe sunt mai numeroase decât cele cu nerv și ritm. Faptul că echipe abia sosite din Liga 2, precum Botoșani sau Timișoara, fac instrucție cu formații mai cu experiență din prima divizie este un semn că fotbalul românesc s-a nivelat valoric în jos, nu în sus. Într-un asemenea peisaj performanțe precum cele ale Stelei, care a ajuns de 10 ori consecutiv în grupele competițiilor europene, depind exclusiv de politica clubului nu de valoarea campionatului. Liga 1 are nevoie de calitate!

Nu vreau să pun la zid Liga 1. Când ajungi cu toate echipele în play-off-ul Ligii Campionilor și al Ligii Europei deja însemni ceva pe harta fotbalului european. Dar nu este suficient ca să consideri campionatul României pe plus, în creștere. Decât cu toate echipele în play-off dintre care una să ajungă în grupe mai bine cu două tari în turul decisiv care să poată obține calificarea la masa bogaților.
Campionatul este dominat, încă, de meciuri slabe. Faptul că dintre noile promovate Botoșani și Timișoara, chiar și Săgeata Năvodari, sunt o prezență frumoasă în Liga 1 nu înseamnă că avem o competiție în ascensiune. Naționala are oferte limitate din Liga 1, iar asta se simte atunci când vin meciurile de calificare la mondiale sau europene.
Bulversarea programului este un mare dușman al performanței. Chiar dacă este greu să joci o dată la trei zile măcar intri în ritm. Amânarea rundei a 7-a poate să fie un ușor avantaj pentru echipa națională însă dă peste cap formațiile care joacă în Europa. Mai ales pe cele care vor ajunge în grupe. Acestea vor avea parte de o planificare infernală după „dubla” naționalei cu Ungaria și Turcia.
Campionatul, încotro? Greu de spus. Să așteptăm săptămâna asta europeană, partidele naționalei, iar apoi mai vorbim!