Campionat cu… tineret-speranțe!

aprilie 23, 2013 in Competiții

u demult, Gică Hagi spunea: „Știu că în urmă cu mai mulți ani această competiție era în plină desfășurare și acum nu mai e așa. De ce?”. Fără comentarii!

Nu demult, Gică Hagi spunea: „Știu că în urmă cu mai mulți ani această competiție era în plină desfășurare și acum nu mai e așa. De ce?”. Fără comentarii!

Se tot vehiculează fel și fel de idei despre cum ar trebui să arate sistemul competițional din fotbalul românesc. Toți sunt cu ochii pe Liga 1. Cu 16 echipe sau cu 14? Dar 12, cu play-off și play-out? Ultima formulă, agreată de Mircea Sandu, șeful Federației, seamănă mai degrabă cu o improvizație de conjunctură. Economic, are justificare, în plan sportiv, e de comentat. Ideea de campionat, cu tur și retur, se duce pe apa Sâmbetei. Până la urmă nu știu dacă aici stă rezolvarea problemelor de fond. Mai degrabă este nevoie de un campionat de tineret-speranțe care să meargă în paralel cu prima ligă. Decât formații-satelit prin ligile inferioare, cluburile cu pretenții ar avea numai de câștigat cu formule gen U-21, în care să poată juca și vreo două rezerve de la echipa mare.

Nu cred că formula de play-off și play-out, pe placul televiziunilor, ar avea succes în plan sportiv. Ca performanțe. Economic, poate. Dar și aici am rezerve. Să vezi patru sau șase derby-uri Steaua – Dinamo în loc de două, în campionat, sună cam aiurea. Pe deasupra s-ar compromite definitiv ideea de derby. Dar mă rog, sunt păreri și păreri…
Îmi place sistemul italian: 20 de echipe în primul eșalon dintre care ultimele trei retrogradează. Direct și fără comentarii. Liga a doua are o singură serie, cu 22 de formații. Primele două ajung în Serie A, iar locurile 3, 4, 5 și 6 intră într-un play-off de promovare. Ultimele trei poziții din Serie B aduc retrogradarea directă, iar locurile 18 și 19 se luptă pentru rămânerea în divizie. E complicat? Nu. Simplu și eficient!
În România ar trebui făcută doar o ușoară ajustare, în minus, a numărului de echipe din ligile 1 și 2. Poate 16 formații în Liga 1 și o singură Ligă 2, cu 20 de echipe, ar putea concentra valorile fotbalistice. Altfel e greu. Confruntările de tradiție gen Dinamo – Steaua, Steaua – Rapid sau Rapid – Dinamo ar cădea în banalitate dacă s-ar ajunge la patru, cinci sau șase confruntări între ele într-un singur sezon. La început ar veni lumea, ca la urs, dar în următorul campionat va bate vântul prin tribune!
Cred cu tărie în reînființarea campionatului de tineret-speranțe. Cu jucători până în 21 de ani și cu posibilitatea de a juca pentru maximum doi fotbaliști de la echipa mare. Tinerii de perspectivă ar crește mai repede, ar fi mai aproape de fenomen. Deci, lăsați play-off-ul și play-out-ul. Faceți campionat cu… campionat de tineret-speranțe!