Calificari cu… „tiki-taka”

iunie 26, 2010 in CM 2010 - Africa de Sud

Stilul „tiki-taka”, care a facut celebra Spania, incepe sa devina reteta de succes. Brazilia si Portugalia, in grupa G, respectiv Spania si Chile, in grupa H, l-au adaptat repede nevoilor de moment transformand „tiki-taka” intr-un plictisitor „na-ti-o tie, da-mi-o mie”. Si uite asa, toate patru, cu zambetul pe buze si fara lacrimi in ochi merg mai departe chiar daca au uitat de… fotbal. Pana la urma scopul scuza mijloacele, nu?

Anuntat cu surle si trambite ca un spectacol, meciul dintre Portugalia si Brazilia, pentru sefia grupei G, a fost un mare fas. Plictisitor, fara ocazii de poarta si cu prea multe duritati. Un 0-0 care a lasat Brazilia pe primul loc, cu un adversar accesibil in „optimi”, Chile. Portugalia s-a multumit cu locul 2 sperand ca astfel va evita Spania. Pana la urma de ce ti-e frica nu scapi!
Da, in grupa H ibericii au castigat partida cu Chile si au terminat primii in clasament. Nici nu prea aveau cum sa jongleze cu rezultatul, victoria fiind varianta cea mai sigura pentru calificare. Daca in prima parte meciul a fost spectaculos, pe final a devenit plictisitor si enervant, ambele formatii fiind mai mult cu ochii spre ceas decat la minge.
Si uite asa, in optimile de finala Spania va infrunta Portugalia intr-un meci cel putin la fel de interesant ca Anglia-Germania. In schimb, Chile are viata grea cu Brazilia si poate pune cruce prezentei la Mondial. Spun asta pentru ca, in „optimi”, Chile are trei titulari suspendati, fundasii Ponce si Medel – doua cartonase galbene, respectiv mijlocasul Estrada – cartonas rosu.

P.S. Daca in grupa G, Coasta de Fildes si RPD Coreeana stiau ca joaca un meci de palmares, castigat in cele din urma de africani cu 3-0, in grupa H selectionata Elvetiei inca mai spera la calificare. Nationala Hondurasului, deja eliminata, s-a comportat insa onorabil contribuind din plin la un joc generos si spectaculos. Elvetienii au scapat printre degete o calificare care era a lor daca nu ratau o caruta de ocazii. La fel de bine putea castiga si Honduras. Pana la urma, ambele formatii isi i-au adio de la turneu final dar cu fruntea sus.